ANAF intră în rândul lumii moderne: cum te înregistrezi video și cum eviți plata la ghișeu

de: Ciprian Ioana
22 05. 2020

Despre digitalizarea serviciilor pe care le oferă statul se vorbește de ani de zile. Și multe Guverne au promis progrese în acest sens, dar nu prea s-a făcut mare lucru. Ei bine, ANAF pare că face niște pași în direcția potrivită.

ANAF se vede nevoită să se reinventeze în plină criză medicală. Caută soluții pentru a se asigura că veniturile și taxele pot fi plătite și-n această perioadă și vine cu niște funcții noi. Că vor funcționa sau nu, rămâne de văzut, pentru că istoria a arătat că planurile sună bine, dar sunt implementate prost sau deloc.

Ei bine, acum susține că le va permite contribuabililor să se înregistreze video în SPV – Spațiul Privat Virtual și va permite plata cu cardul pentru 30 de categorii de impozite și alte contribuții.

ANAF caută să se digitalizeze: cum sună planul

Fiscul anunță că persoanele înregistrate în Spațiul Privat Virtual – așadar cei care au deja un user și o parolă pentru a-și verifica detaliile din cont – vor putea face plata obligațiilor fiscale la buget direct cu cardul bancar prin interconectarea cu ghișeul.ro. Astfel, arată ANAF, vei putea plăti peste 30 de impozite și contribuții.

Sistemul e următorul: în spațiul virtual, la accesarea serviciului „Plata obligațiilor fiscale”, se va afișa pagina de pornire, în care trebuie ales CNP-ul pentru care se dorește plata. În cazul persoanelor care se autentifică în SPV cu NPOTP (nume, parola si OTP), în listă apare doar CNP-ul titularului de cont.

La apăsarea butonului „Afișare obligații restante, se afișează lista obligațiilor ce pot fi plătite prin platforma ghiseul.ro, și care cuprinde peste 30 de poziții, de la impozitul pe venituri, la contribuții, accize colectate și până la plata unor penalități.

La apăsarea butonului „Plătește„, utilizatorul va fi direcționat către serviciul de plată online al platformei ghiseul.ro, unde are de bifat căsuța „Aprob plata și sunt de acord cu termenii și condițiile de utilizare” si butonul „PLATESTE”.

Din această pagină nu mai există posibilitatea întoarcerii la serviciul disponibil în SPV.

Cum te înregistrezi video la ANAF

Ministerul Finanțelor mai vine și cu o veste, pentru a nu te mai pune pe drumuri la ghișeu. Implementează înrolarea în SPV cu ajutorul identificării în sistem video a persoanelor sau reprezentanților unor companii sau entităţi fără personalitate juridică. Dacă informaţiile referitoare la datele de identificare ale persoanei juridice, ale entităţii fără personalitate juridică sau ale persoanei fizice sunt validate, dar informaţiile referitoare la calitatea de reprezentant sau calitatea de împuternicit nu se pot verifica ori informaţiile furnizate sunt insuficiente sau din verificarea documentelor justificative prezentate opțional rezultă că acestea conțin date incomplete sau incorecte, se notifică solicitantul la adresa personală de e-mail.

Asta se face în termen de 5 zile de la înregistrare, cu privire la completarea informațiilor sau cu privire la faptul că aprobarea cererii de înregistrare se face la ghişeu ori prin identificare vizuală online.

În cazul în care aprobarea cererii de înregistrare se face prin identificarea vizuală online, organul fiscal inițiază procesul de recunoaștere prin sistem video cu persoana care a desemnat sau împuternicit solicitantul, în scopul confirmării calității atribuite acestuia. În acest sens, organul fiscal notifică atât solicitantul, cât și entitatea care l-a desemnat/împuternicit la adresele de e-mail, completate în cererea de înregistrate, în termen de 5 zile de la înregistrare.

Ca să poți parcurge întregul proces, trebuie să te programezi online, prin intermediul aplicației disponibile pe site-ul ANAF. Selectezi data și ora la care este disponibilă pentru a fi inițiată procedura de identificare vizuală online. În cazul în care identificarea vizuală online s-a realizat cu succes, se procedează la aprobarea cererii și se transmite un mesaj contribuabilului pe adresa personală de e-mail.

Pentru ca toate aceste noi funcții să intre în vigoare, e nevoie ca ordinul MFP să fie publicat în Monitorul Oficial.