Amenzi și de 1.000 de lei pentru cei care stau la bloc, dacă nu au așa ceva montat în apartemant

de: Andrei Simion
11 05. 2020

Statul la bloc vine și cu numeroase obligații pe care cei care stau la casă nu le au. Una dintre ele are ca termen limită 2020 și ar trebui să fii foarte atent, ca să nu fii pasibil de amendă.

Dacă stai la bloc, legea de acum te privește în mod direct, mai ales dacă te-ai săturat de problemele pe care le are încălzirea prin sistemul RADET. Până la 31 decembrie 2020 trebuie să te asiguri că ai contoare de încălzire centralizată. În caz contrar, riști o amendă de până la 1.000 de lei.

Legea, care setase ca termen inițial data de 31 decembrie 2016, conținea mai multe modificări şi completări. Au fost vizate legea nr. 325/2006 a serviciului public de alimentare cu energie termică și legea nr. 121/2014 privind eficienţa energetică. Termenul nu a fost însă respectat, așa că a fost decalat până pe 31 decembrie 2020.

Ce prevede legea și de ce riști amenzi între 500 și 1.000 de lei

Nu poți spune că n-ai știut de aceste obligații în cazul statului la bloc, așa că am încercat să îți rezum aici obligațiile. De exemplu, alineatul (5) al articolului 10 din Legea nr. 121/2014 privind eficienţa energetică se modifică prevede acum că: „În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2020 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit.”

Dată fiind situația de acum, e posibil să nu ai bani pentru așa ceva sau, fizic, să nu poți monta contoarele. Dacă acest condiții se respectă, este, totuși, obligatorie montarea repartitoarelor de costuri. Și asta pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit.

Articolul 45, alineatul (3) se modifică şi are acum următorul cuprins în ceea ce privește amenzile: „Constituie contravenţii, altele decât cele prevăzute în Legea nr. 121/2014, cu modificările şi completările ulterioare, şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei nerespectarea termenului limită privind montarea de către proprietari/locatari a repartitoarelor de costuri”.

Cum te poți debranșa de la rețeaua centrală de încălzire

În cazul în care faci marele pas anul acesta, trebuie să știi că debranşarea totală se face în următoarele condiții: cu acordul scris al tuturor membrilor asociaţiei de proprietari, exprimat prin vot în cadrul adunării generale, dar și prin anunţarea operatorului care are şi calitatea de furnizor şi a autorităţii administraţiei publice locale cu 30 de zile înainte de debranşare.

În ceea ce privește deconectarea, ai nevoie de acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale, asupra intenţiei de realizare de către consumator a unui sistem individual de încălzire, dar trebuie să faci și anunţarea, în scris, a operatorului care are şi calitatea de furnizor, cu cel puţin 30 de zile înainte.