Ce se întâmplă cu amânarea ratelor după 1 ianuarie 2021: de ce ajung clienții la mâna băncilor

de: Ciprian Ioana
30 12. 2020

Guvernul a creat la începutul pandemiei cadrul legal pentru ca românii să poată cere amânarea ratelor. Doar că această portiță a fost valabilă, pe hârtie, doar până la 31 decembrie 2020.

La final de an, noul premier, Florin Cîțu, a venit cu detalii legate de posibila amânare a ratelor pentru românii care întâmpină dificultăți financiare. Șeful Guvernului a spus că acest cadru legal va fi prelungi și în 2021, dar doar în anumite condiții. Pentru că, între timp, au apărut și directive publicate de Autoritatea Bancară Europeană.

Acestea spun, între altele, că prelungirea nu poate fi mai mare de 9 luni – ceea ce cuprinsese și Guvernul în legislația cu care venise la începutul pandemiei. Doar că de la 1 ianuarie 2021, băncile au mai multă putere de decizie. În plus, beneficiază de asta doar cei care se decid acum să ceară amânarea ratelor. Cei care au făcut-o deja rămân în intervalul de 9 luni.

Ce se întâmplă cu amânarea ratelor de la 1 ianuarie 2021

Pentru cei care se decid acum să ceară amânarea ratelor, o pot face doar până la 30 iunie 2020, scrie economica.net. Din momentul în care au ales asta, pot cere doar un răgaz de 9 luni. Dar băncile au putere mai mare de decizie.

Instituțiile bancare sunt cele care vor stabili ce persoane vor primi sau nu o nouă perioadă de suspendare a ratelor – așa pare în această fază a negocierilor și discuțiilor pe subiect. N-ar fi exclus, însă, să apară și soluții mai bune.

„Ştiţi foarte bine că există o decizie a EBA, Autoritatea Bancară Europeană, care spune că se pot amâna aceste rate până la 9 luni, dar, în acest moment, am găsit o soluţie, zic eu, pe care o vom prezenta, prin care vom putea să prelungim pentru anumite categorii această facilitate. Sper ca în zilele următoare să avem detaliile. O să venim şi cu această ordonanţă public, dar vreau să îi asigur pe români că am lucrat în această perioadă şi ne apropiem de o soluţie care să permită celor care au fost şi sunt încă afectaţi de această perioadă de criză să poată să beneficieze în continuare, sau alţii care au fost afectaţi mai târziu să beneficieze de această facilitate”, a spus Cîţu, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria. El a adăugat că detaliile acestui act normativ vor fi prezentate în zilele următoare. „Este o soluţie care intră în acel şablon pe care ni l-a dat Autoritatea Bancară Europeană”, a declarat premierul Florin Cîțu.