Aligatorii au o capacitate neștiută până acum care ar putea ajuta oamenii
Micile reptile, cum ar fi șopârlele, sunt cunoscute pentru capacitatea lor extraordinară de a-și regenera cozile, o abilitate potențială de salvare a vieții în sălbăticie. Dar se pare că aceste reptile nu sunt singurele animale din familia amniotelor cu capacitatea de a-și regenera membrele.
Cercetătorii au fost surprinși să descopere că aligatorii juvenili au, de asemenea, capacitatea de a-și regăsi cozile până la 9 inci, sau până la 18% din lungimea totală a corpului, potrivit unui nou studiu din Scientific Reports.
Oamenii de știință au observat regenerarea la aligatori
O echipă de oameni de știință de la Universitatea de Stat din Arizona și Departamentul pentru Faună și Viață sălbatică și Louisiana din Louisiana au folosit tehnici avansate de imagistică împreună cu metode testate de studiere a anatomiei și a organizării țesuturilor pentru a descoperi această capacitate neașteptată.
Cozile crescute ale aligatorilor aveau un schelet central de cartilaj fără niciun os, prezentând caracteristici atât ale regenerării, cât și ale reparării rănilor.
“Scheletul regenerat a fost înconjurat de țesut conjunctiv și de piele, dar nu avea mușchii scheletici, cu care se regenerează cozile de șopârlă”, a declarat pentru CNN Kenro Kusumi, co-autor al studiului și profesor și director al Școlii ASU de Științe ale Vieții.
Chiar și o coadă care a fost recrescută fără mușchi este vitală pentru prădătorii masivi, a adăugat Kusumi.
Echipa de cercetători spune că înțelegerea acestor limitări poate ajuta la dezvoltarea terapiilor regenerative la om.
“Știm că oamenii – care sunt incapabili să își regenereze membre ale corpului – au aceleași celule și căi folosite pentru a se regenera la aceste alte animale”, Jeanne Wilson-Rawls, co-autor al studiului și profesor asociat la Școala de Științe ale Vieții a ASU, a spus CNN.
“Dacă acest animal foarte mare cu membre lungi are totuși această capacitate, putem profita de acest lucru pentru a ajuta oamenii care și-au pierdut membrele sau victimele din incendii care au nevoie de regenerare a pielii?”
Kusumi a adăugat rapid că acest lucru nu se va întâmpla în viitorul apropiat, dar speră că poate până la sfârșitul secolului, tehnologia va avansa până la acest nivel.