Alertă pentru români: aceste măști trebuie evitate cu orice preț. Avertismentul de ultimă oră dat de autorități
Vineri dimineață, au fost validate încă 5 notificări ale României în ceea ce privește alertele de măști neconforme de pe piață.
Notificările au fost realizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) către Sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare al Uniunii Europene (RAPEX).
Situația nu arată prea bine pentru aceste tipuri de măști
“Până în acest moment, nu mai puțin de 17 alerte ale României, în domeniul măștilor, avertizează deja țările membre, în legătură cu posibila lor prezență la vânzare în UE” a declarat Eduardt Cozminschi, Președintele ANPC.
De această dată sunt vizate măștile cu denumirile: KN95, 3M AURA 9332 +, DA SHANG REN YI, Disposable protective mask with 3 layers KN95 Face Mask.
ANPC supraveghează permanent piața de bunuri și servicii, mai ales cele necesare în această perioadă marcată de Covid-19, proces care va continua până când pericolul pandemic se va fi sfârșit.
ANPC îi avertizează, pe această cale, pe operatorii economici din domeniu ca, înainte de a introduce la comercializare astfel de produse, să consulte site-urile ANPC și pe cel al Comisiei Europene pentru a se asigura că acestea nu figurează la capitolul “produse interzise comercializării”.
“Acest lucru demonstrează încă o dată că uriașa muncă depusă de comisarii Direcției de Control și Supraveghere Piață a ANPC de a acoperi întreaga piață din țara noastră, în acest domeniu, pe lângă celelalte sectoare ale economiei care interacționează direct cu consumatorul și de care ne ocupăm, în condiții dure de pandemie, a dat roade importante, care au făcut esențială contribuția României la lupta susținută depusă de UE în a proteja consumatorul european cu privire la produsele periculoase care pot intra pe piață”, a mai spus Cozminschi.
Încă de la începutul pandemiei, odată cu introducerea măsurii imperioase de a purta măști de protecție, au existat mai multe tipuri de testare a eficienței acestora.
Astfel de teste au relevat inutilitatea unora dintre măștile pe care oamenii aleg să le poarte pentru a se conforma cu reglementările guvernelor.
Spre exemplu, eficiența măștilor improvizate din bandane sau eșarfe este la un nivel extrem de scăzut, astfel de măști implicând mai degrabă pericole decât protecție împotriva noului coronavirus.
Eliminarea de pe piață a măștilor ineficiente și care nu respectă normele de siguranță și protecție reprezintă un efort comun al statelor membre UE pentru sănătatea publică.