Ai putea ajunge pe mâna poliției din cauza cuvintelor căutate pe Google

de: Paula Artin
13 10. 2020

Ți s-a întâmplat probabil să te gândești că o căutare pe Google ar putea părea cel puțin suspectă, dacă este scoasă din context. Cum ar fi să cauți “azotat de amoniu” în timp ce în societate există teama față de exploziile pe care această substanță le-a provocat.

Și acesta este doar un exemplu, însă cu siguranță te-ai gândit că ai putea ajunge să fii chestionat cu privire la lucrurile despre care te informezi pe Google, dacă te-ar vedea cineva.

Ei bine, te vede Google

CNET raportează că Google a furnizat informații poliției despre utilizatori pe baza căutărilor de cuvinte cheie.

Documentele nesigilate ale instanței au dezvăluit acțiunile desfășurate de Google. Raportul CNET susține că ofițerii de drept au solicitat companiei să dezvăluie adresele IP ale tuturor celor care au căutat cuvinte relevante pentru investigațiile lor.

Solicitarea adreselor IP se încadrează într-o zonă gri a legii. Poliția ar trebui, de obicei, să se concentreze asupra unei persoane înainte de a emite un mandat pentru percheziții și informații. Dar mandatele de cuvinte cheie sunt în afara sferei limbajului actual al legislației.

Practica tulburătoare a ieșit la iveală atunci când poliția din Florida a investigat un incident în care o femeie care a acuzat-o pe cântăreața R. Kelly de agresiune sexuală a descoperit că mașina îi fusese vandalizată chiar în fața casei sale.

CNET a raportat că polițiștii “au trimis un mandat de percheziție către Google prin care solicitau informații despre utilizatorii care au căutat adresa reședinței în perioada apropiată acțiunii de vandalizare”.

În cazul Florida, acest lucru a dus la arestarea lui Michael Williams, o rudă a unuia dintre foștii publiciști ai lui R. Kelly.

Avocatul lui Williams, Todd Spodek, contestă mandatele de cuvinte cheie.

“Gândiți-vă la ramificațiile din viitor dacă toți cei care au căutat ceva în intimitatea propriei case au fost supuși unor interviuri ale agenților federali”, a spus el pentru CNET.

“Cineva ar putea fi interesat de modul în care oamenii mor într-un anumit fel sau de modul în care se fac tranzacțiile cu droguri și ar putea fi interpretat greșit sau utilizat în mod necorespunzător”.

Google nu a comentat încă raportul.