Aceste plante pot fi transformate într-un nou tip de colorant bio

de: Paula Artin
15 11. 2020

Dacă știi câte ceva despre agricultură, probabil știi și că există plante invazive care încurcă planurile fermierilor și producția agricolă. Acum însă, acest tip de plante are un rol mult mai plăcut și util pentru aceștia.

Specii de plante invazive ar putea fi transformate în plante cu o utilitate pentru producția agricolă, fiind reciclate în hârtie, fire și coloranți ecologici, după cum au descoperit cercetările efectuate de Atelier Luma, un think tank din Arles, Franța.

Cum aduci plantele de partea ta?

Cercetarea a început atunci când laboratorul a colaborat cu Parc des Calanques din Marsilia. Parcul dezrădăcina multe specii de plante exotice și invazive ca parte a unui efort de îmbunătățire a biodiversității.

Speciile de plante invazive se răspândesc rapid și pot deplasa plantele native, împiedicând creșterea lor. Acest lucru reduce diversitatea speciilor de plante și încurcă agricultura.

Una dintre aceste specii din Marsilia, numită Agave sisalana, este originară din sudul Mexicului.

“Transformăm agava în diferite materiale: fibra ar fi transformată în fire, iar pasta în diferite tipuri de lipici, hârtie”, a declarat Axelle Gisserot, manager de proiect la Atelier Luma.

Plantele au fost deja transformate în coloranți naturali la laborator.

“Lucrăm la deschiderea unui laborator mai mare de coloranți în Arles, Franța, care să se specializeze în coloranți naturali”, a spus Gisserot.

Se speră că ar putea servi și ca hub pentru producția la scară mică.
Laboratorul intenționează să colaboreze cu mai multe parcuri regionale pentru a putea realiza experimente cu plante invazive dezrădăcinate.

Pe lângă utilizarea plantelor invazive pentru producția de coloranți, aceste pot fi transformate și în fire textile cu aplicație în produse de îmbrăcăminte.

O alternativă bio la coloranții pentru textile a fost dezvoltată și de oamenii de știință de la Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO). Aceștia au folosit tehnici de bio-tech pentru a modifica structura bumbacului, astfel încât planta să-și producă singură culoarea, care de obicei e albă.