Acest robot apucă obiecte la fel cum face un elefant cu trompa

de: Ozana Mazilu
10 11. 2020

O echipă de oameni de știință a construit un robot de prindere, asemănător tentaculelor despre care se spune că este mai sensibil decât o gheară convențională sau o mașină în formă de mână – deoarece înfășoară și strânge delicat obiecte, precum un piton sau trompa unui elefant.

Modelarea musculaturii complexe a unui elefant îi permite să prindă confortabil obiecte delicate sau greu accesibile, conform unui comunicat de presă, într-o nouă paradigmă pentru brațele robotizate.

Mulțumită unei rețele de senzori care îi spun șarpelui-robot cât de greu este de prins, oamenii de știință de la Universitatea din New South Wales (UNSW) care l-au proiectat spun că poate apuca și ține obiecte delicate mult mai în siguranță decât roboții convenționali, potrivit cercetărilor publicate săptămâna trecută în revista Advanced Materials Technologies.

Într-un scurt video de laborator, robotul poate fi văzut înfășurându-se automat și apucând obiecte care variază, de la un ciocan la un castravete. Oamenii de știință spun că poate ține strâns obiecte de 220 de ori mai grele decât el.

Oamenii de știință au dorit să construiască un robot de prindere mai versatil, luând repere de la animale, cum ar fi șerpii și elefanții, pe care îi consideră inspirație pentru un instrument mai robust.

„Multe prinderi delicate se bazează pe gheare sau structuri asemănătoare mâinilor umane cu mai multe degete îndoite spre interior”, a spus autorul studiului și directorul UNSW Medical Robotics Lab Thanh Nho Do în comunicat, „dar acest lucru le face improprii să prindă obiecte care sunt ciudate în formă, grele sau voluminoase sau obiecte mai mici sau mai mari decât deschiderea mânerului”.

Dacă această tehnică funcționează, un robot ar putea fi cel mai bun cărăuș

Roboții umanoizi ar putea ajuta în curând oamenii să îndeplinească o mare varietate de sarcini. Multe dintre sarcinile pe care acești roboți sunt proiectate să le îndeplinească implică ridicarea obiectelor de diferite forme, greutăți și dimensiuni.

În timp ce mulți roboți umanoizi dezvoltați până în prezent sunt capabili să ridice obiecte mici și ușoare, ridicarea obiectelor voluminoase sau grele s-a dovedit adesea mai dificilă. De fapt, dacă un obiect este prea mare sau greu, un robot ar putea ajunge să-l spargă.

Având în vedere acest lucru, cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins și Universitatea Națională din Singapore (NUS) au dezvoltat recent o tehnică ce permite roboților să stabilească dacă vor putea sau nu să ridice o cutie grea cu proprietăți fizice necunoscute. Această tehnică, prezentată într-o lucrare pre-publicată pe arXiv, ar putea permite dezvoltarea unor roboți care pot ridica obiecte mai eficient, reducând riscul ca aceștia să ridice lucruri pe care nu le pot transporta.