Acest oraș susține că a găsit soluția să treacă peste criză: de ce și-a creat propria monedă
Guvernele din toată lumea caută soluții pentru a trece cu bine peste criza generată de coronavirus. Un orășel, însă, a venit cu propria soluție și are încredere în acest plan.
Italia e una dintre cele mai afectate țări europene de pandemia de coronavirus. Efectele economice negative se vor resimți puternic, mai ales că țara este una care încasa venituri mari de pe urma turismului. Numai că, în această vară, acest sector economic pare compromis.
Un orășel din Peninsulă susține că a găsit soluția pentru a sprijini economia locală. Castellino del Biferno, un orășel din regiunea italiană Molise, si-a creat propria monedă și susține că acest plan îl ajută să susțină economia locală.
Orașul care și-a creat propria monedă ca să treacă peste criză
Orășelul din Italia susține că a studiat multă vreme această idee înainte de a o pune în practică. Acum, a găsit momentul perfect, mai ales că economia va fi puternic lovită de pandemia de coronaviru. Primarul orașului, Enrico Fratangelo, crede în acest plan și consideră că e soluția salvatoare în acest moment.
“Am decis să tipărim propria monedă pentru a ajuta economia locală în aceste vremuri grele. Oricât de mică ar fi activitatea noastră economică, încă avem trei sau patru afaceri care funcționează, în afară de restaurante și baruri”, explică edilul.
Noile banconite tipărite de Castellino del Biferno poartă denumirea de „ducați” și sunt distribuite locuitorilor în funcție de necesitățile fiecăruia. Cetățenii au cheltuit deja mii de ducați la magazinele din zonă. Odată la două săptămâni, proprietarii magazinelor aduc noile bancnote la primărie și primesc în schimb euro.
Nu e clar deloc, însă, cum poate fi susținut acest demers, mai ales că, la prima vedere, pare că totul n-are niciun sens. În plus, fiecare ducat e echivalentul unui euro: 10 euro înseamnă 10 ducați, 30 de euro înseamnă 30 de ducați și tot așa. Planul primarului pare cel puțin suspect. Guvernul Italian a acordat comunității 5.500 de euro, sub formă de tichete de masă, familiilor nevoiașe.
În tot acest timp, primarul a împărțit și bancnotele tipărite, despre care spune că au simboluri locale precum biserica din localitate, bazinul de înot sau Fecioara Maria.