Acest dispozitiv te scapă de poliție dacă ai urcat beat la volan (deși n-ar trebui)

de: Ozana Mazilu
13 11. 2020

Bineînțeles că nu recomandăm așa ceva. Nu, nu trebuie să te urci beat la volan. Dar dacă ai o urgență reală și ești capabil să conduci, pentru că ai băut doar o bere, poți fenta poliția cu acest aparat.

În cele mai multe cazuri, corpul uman este destul de bun în eliminarea alcoolului din sistemul său. Dar, pentru a-i da un pic de impuls, o echipă de oameni de știință canadieni a construit un dispozitiv asemănător unei măști, care te poate scăpa de amendă când te oprește poliția pentru un control de rutină și ai consumat un păhărel, potrivit Gizmodo.

Se pare că oricine are alcool în sânge respiră constant la o rată scăzută. Asta i-a făcut pe oamenii de știință de la rețeaua de sănătate a Universității din Toronto să se întrebe dacă hiperventilarea ar putea accelera procesul.

Se pare că hiperventilarea scoate oxigen din sistem de trei ori mai repede decât în ​​mod normal, potrivit cercetărilor publicate recent în revista Scientific Reports. Cu excepția faptului că corpul uman nu este “echipat” pentru a se hiperventila prea mult timp.

Cum funcționează aparatul pe care să-l folosești când ești puțin beat

Aici intră noul dispozitiv, ClearMate. Puțin mai mult decât o mască de oxygen tipică, legată de o pompă în formă de servietă, dispozitivul evacuează un amestec de dioxid de carbon și oxigen care induce hiperventilația. Dar, de asemenea, împiedică purtătorul să respire din plămâni puternic pentru perioade lungi de timp.

„Metoda este atât de simplă și evidentă că, chiar dacă o privim și o folosim, nimeni nu îi recunoaște potențialul”, a declarat pentru Gizmodo dr. Joseph Fisher, anestezist și autor al studiului.

ClearMate a fost testat pe voluntari cărora li s-a cerut să se amețească puțin cu vodkă înainte, relatează Gizmodo. Fisher, însă, sugerează că dispozitivul ar fi, de asemenea, valoros în medicina de urgență.

„Cu cât este mai mare concentrația de alcool în sânge, cu atât metoda este mai eficientă”, a spus Fisher pentru Gizmodo. „Dacă pacientul este inconștient, un tub poate fi plasat în plămâni pentru a proteja respirația pacientului, iar metoda poate fi apoi aplicată manual”.