Acest circuit generează energie curată și nelimitată obținută din grafen

de: Paula Artin
08 10. 2020

O echipă de fizicieni ai Universității din Arkansas a dezvoltat un circuit capabil să capteze mișcarea termică a grafenului și să-l transforme în curent electric.

Descoperirile sunt dovada unei teorii pe care fizicienii au dezvoltat-o în urmă cu trei ani, conform căreia grafenul independent, un singur strat de atomi de carbon, prezintă ondulații într-un mod care promite recoltarea energiei.

“Un circuit de colectare a energiei bazat pe grafen ar putea fi încorporat într-un cip pentru a furniza energie curată, nelimitată, de joasă tensiune pentru dispozitive mici sau senzori”, a declarat Paul Thibado, profesor de fizică și cercetător principal în descoperire.

Ideea recoltării energiei din grafen este controversată deoarece respinge afirmația bine cunoscută a fizicianului Richard Feynman conform căreia mișcarea termică a atomilor, cunoscută sub numele de mișcare browniană, nu poate funcționa.

Echipa lui Thibado a descoperit că la temperatura camerei mișcarea termică a grafenului induce de fapt un curent alternativ (AC) într-un circuit, o realizare considerată imposibilă.

Ce înseamnă imposibilul care a fost posibil?

În anii 1950, fizicianul Léon Brillouin a publicat o lucrare de referință care respinge ideea că adăugarea unei singure diode, o poartă electrică cu sens unic, la un circuit este soluția pentru recoltarea energiei din mișcarea browniană.

Știind acest lucru, grupul lui Thibado și-a construit circuitul cu două diode pentru convertirea AC într-un curent continuu (DC).

Cu diodele în opoziție, permițând curentului să circule în ambele sensuri, acestea asigură căi separate prin circuit, producând un curent continuu pulsatoriu care efectuează lucrări pe un rezistor de sarcină.

În plus, au descoperit că designul lor crește cantitatea de energie livrată.

“Comportamentul pornit-oprit, de tip comutator, al diodelor amplifică de fapt puterea furnizată, mai degrabă decât să o reducă, așa cum se credea anterior”, a spus Thibado.

“Rata de schimbare a rezistenței oferită de diode adaugă un factor suplimentar puterii”.

Echipa a descoperit, de asemenea, că mișcarea relativ lentă a grafenului induce curent în circuit la frecvențe joase, ceea ce este important din punct de vedere tehnologic, deoarece electronica funcționează mai eficient la frecvențe mai mici.

Următorul obiectiv al echipei este de a determina dacă curentul continuu poate fi stocat într-un condensator pentru a fi utilizat ulterior, un obiectiv care necesită miniaturizarea circuitului și modelarea acestuia pe o placă de siliciu sau pe un cip.

Dacă milioane din aceste mici circuite ar putea fi construite pe un cip de dimensiuni de 1 milimetru pe un 1 milimetru, acestea ar putea servi drept substitut al bateriei cu consum redus de energie.