Această tehnică ne-ar putea alimenta casele și mașinile cu energie durabilă

de: Ozana Mazilu
26 11. 2020

Prin transformarea algelor fotosintetice în picături de apă cu zahăr, oamenii de știință construiesc mini fabrici biologice care produc hidrogen, care ar putea fi utilizate ca sursă de energie neutră de carbon.

Prin această tehnică, algele vor înceta să mai producă oxigen și, în schimb, vor emite hidrogen care ar putea alimenta cu energie durabilă, potrivit unei cercetări publicate recent în revista Nature Communications. În timp ce fabricile minuscule sunt mult prea mici pentru a alimenta casele sau mașinile noastre deocamdată, cercetarea indică o posibilă sursă de energie curată și durabilă, dacă procesul se extinde.

De obicei, fotosinteza transformă dioxidul de carbon în oxigen. Dar oamenii de știință din spatele studiului, de la Universitatea din Bristol și Institutul de Tehnologie Harbin din China, au aflat că algele comprimate împreună, în interiorul unei picături de apă, produc, în schimb, hidrogen.

Tehnica cu energie durabilă ne-ar putea alimenta casele sau mașinile în viitor

Acest lucru se datorează faptului că nu există suficienți atomi de oxigen care să circule, pentru ca reacțiile tipice de fotosinteză să apară. Acest lucru înseamnă că enzimele care produc hidrogen preiau, în schimb, procesul.

Ducând lucrurile un pas mai departe, oamenii de știință și-au acoperit mini “fabricile” biologice cu bacterii care consumă oxigen, determinând mai multe alge să producă în mod fiabil hidrogen.

Cum am menționat, fabricile de mărimea picăturilor de apă nu vor pune capăt crizei noastre energetice și nu vor opri singure emisiile de gaze cu efect de seră. Dar oamenii de știință se așteaptă ca ideea să funcționeze la scară mai mare, putând reduce costurile celulelor de combustibil cu hidrogen.

„Utilizarea picăturilor simple ca vectori pentru controlul organizării celulelor algelor și a fotosintezei în micro-spații sintetice oferă o abordare potențial benignă din punct de vedere ecologic a producției de hidrogen, pe care sperăm să o dezvoltăm în lucrările viitoare”, a spus coautorul studiului și biologul Stephen Mann într-un comunicat de presă.