Aceasta e cea mai mică planetă interstelară din galaxia noastră

de: Ozana Mazilu
01 11. 2020

Oamenii de știință au descoperit ceea ce spun ei că ar putea fi cea mai mică planetă liber plutitoare detectată vreodată. Planeta a fost descoperită de cercetătorii Universității din Varșovia în mijlocul Căii Lactee și se estimează că este între dimensiunea Pământului și cea a lui Marte.

Planetele plutitoare libere sau interstelare nu orbitează stele și sunt notoriu greu de detectat. Cercetătorii au folosit o tehnică numită „microlensare”, care le permite oamenilor de știință să găsească planete pe care altfel nu le-ar putea observa. „Planetele interstelare nu orbitează stelele, sunt gravitaționale, neatașate de nicio stea gazdă. Nu emit nicio radiație vizibilă, deci nu pot fi detectate folosind tehnici astrofizice tradiționale”, a explicat Przemek Mroz, unul dintre co-autorii lucrării pe Twitter.

„Planeta este unul dintre cei mai buni candidați pentru una interstelară de masă terestră detectată până în prezent. Este posibil să fi fost un embrion planetar care a fost expulzat din sistemul său planetar părinte”.

Scientific American remarcă faptul că oamenii de știință trebuie deocamdată să confirme statutul de interstelar al planetei, dar că ar reprezenta cea mai mică de acest fel descoperită vreodată.

NASA, care lucrează și la un telescop care va putea observa planete liber plutitoare, a spus că planetele interstelare ne pot ajuta să aflăm mai multe despre modul în care sunt formate planetele.

Aceasta este cea mai căutată planetă din sistemul solar

Astronomii verifică o tehnică ce ar putea ajuta la vânătoarea lumii nedescoperite încă, despre care unii cercetători cred că se ascunde în universul exterior extrem, dincolo de orbita lui Pluto. Acolo s-ar putea ascunde Planeta X.

Strategia implică deplasarea imaginilor telescopului spațial de-a lungul seturilor de posibile căi orbitale, apoi stivuirea fotografiilor împreună pentru a combina lumina lor. Tehnica a fost deja utilizată pentru a descoperi unele luni din sistemul nostru solar și ar putea detecta Planeta Nouă – cunoscută și sub numele de Planeta X, Planeta Gigantă Cinci sau Planeta Următoare – și alte obiecte extrem de îndepărtate, au spus cercetătorii.