Aceasta ar putea fi soluția pentru crearea de medicamente mai bune

de: Paula Artin
23 09. 2020

Bacteriofagii au fost înlocuiți de antibiotice moderne, dar oamenii de știință cred că ar putea fi cheia pentru cucerirea rezistenței antimicrobiene.

Putem spune că fagii sunt leacul pe care lumea l-a uitat. O terapie veche care ar putea soluționa problema rezistenței bacteriene.

Descoperiți în 1917 de biologul francez canadian Félix d’Hérelle, fagii – sau bacteriofagii – sunt viruși minusculi care sunt prădători naturali ai bacteriilor. În multe țări au fost înlocuite în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial de antibiotice, dar au continuat să fie utilizate timp de decenii în Europa de Est.

Acum sunt văzuți de unii oameni de știință ca un complement – și poate o alternativă – la antibiotice, a căror  utilizare excesivă a dus la creșterea rezistenței bacteriene și la apariția superbugurilor, o serie de virusuri, bacterii sau microbi, care au dezvoltat rezistență la tratamentele cu antibiotice.

Cum funcționează fagii?

Spre deosebire de antibiotice, fagii trebuie utilizați într-un mod foarte targetat, deoarece fiecare fag este eficient împotriva unui număr limitat de bacterii.

“În viitorul apropiat, fagii vor fi secundari antibioticelor, deoarece aceștia pot lucra în continuare împotriva majorității agenților patogeni. Fagii vor fi opțiunea atunci când nu mai ai de ales”, spune Sivachandran Parimannan, cercetător la Centrul de Excelență AIMST University din Kedah, Malaezia.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), rezistența antimicrobiană este o amenințare în creștere pentru sănătatea globală, punând în pericol decenii de progrese medicale și transformând infecțiile obișnuite în unele mortale.

Un raport al ONU publicat anul trecut sugera că decesele anuale cauzate de bolile rezistente la medicamente ar putea crește de la actualele 700.000 la 10 milioane în 30 de ani dacă nu se iau măsuri.

„În principiu, fagii sunt mai ieftini și mai rapid de dezvoltat decat medicamentele convenționale, pot fi proiectați pentru a minimiza rezistența bacteriană viitoare și nu au raportate efecte secundare”, declară Tobi Nagel, un inginer biomedical din California, care a lansat Phages for Global Health (PGH) în 2014 pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să lupte împotriva rezistenței antimicrobiene (RAM).

“Pot fi produși cu ajutorul unor echipamente relativ simple, care sunt ușor accesibile oamenilor de știință din țările în curs de dezvoltare, care sunt cele mai amenințate de creșterea RAM.”

Potrivit unui studiu din 2014 comandat de autoritățile britanice, până în 2050, aproximativ 90% din decesele care pot fi atribuite RAM sunt de așteptat să apară în Africa și Asia.

Cercetările în terapia cu fagi, relansate în ultimii 10 ani în Europa și SUA, se află încă la un stadiu de început în țările în curs de dezvoltare. Phage for Global Health speră să promoveze un transfer de competențe și cunoștințe.

Există totuși și dezavantaje – fagii funcționează mai încet decât antibioticele. De asemenea, nefiind disponibili la o scară mai extinsă, nu pot fi utilizați într-o situație de urgență și de obicei este necesar destul de mult timp pentru a găsi fagul potrivit care să vizeze bacteriile relevante, întrucât fagii au un spectru îngust și sunt mai puțin stabili decât medicamentele chimice.