5 dileme despre securitatea 5G și care sunt schimbările pe care le aduce

de: Răzvan Băltărețu
04 11. 2020
Dacă ai un telefon compatibil 5G și ești în București, poți profita în anumite zone de noul tip de conexiune

În prezent, în București poți avea acces la o conexiune 5G. Unii operatori au doar în anumite puncte, în timp ce altul a promis acoperire pentru tot orașul. Tehnologia e aici, ne putem bucura de ea. Dar e mai importantă decât că putem descărca rapid fișiere și videouri.

Eu am adunat câteva dintre dilemele de securitate pe care le-am întâlnit în discuțiile cu alți oameni. Și i le-am expus lui Mikko Karikytö, Chief Product Security Officer (CPSO), Ericsson, ca să-mi spună el ce ne scapă tuturor despre 5G, dar și care sunt beneficiile. În ceea ce privește România, licitația pentru 5G mai durează un pic. Trebuia să fie până la finalul anului, dar o veste oficială pe tema asta încă nu e.

Licitația e relevantă ca să înceapă, propriu-zis, dezvoltarea rețelelor și 5G să nu mai fie izolat, pentru trei dintre operatori, doar la niște puncte din câteva orașe.

Ce schimbări aduce implementarea rețelelor 5G în ceea ce privește securitatea cibernetică?

În esență, conceptul de bază al securității cibernetice va rămâne același. Diferența vine din faptul că rețelele 5G sunt construite pe baza tehnologiilor moderne. Asta înseamnă că ele au deja standarde de securitate mai înalte și îmbunătățiri la acest capitol. O rețea 5G implementată într-un mod corect va fi, în mod automat, și sigură.

În ceea ce privește utilizarea tehnologiei 5G, vedem că, la nivel industrial, crește gradul de conectivitate, fapt care poate genera riscuri, astfel că va fi necesară o securitate sporită pe toate planurile, de la dezvoltarea și implementarea rețelelor, până la  funcționarea lor propriu-zisă.

Tehnologia 5G cuprinde și dezvoltarea conceptului „smart” – mașini smart, locuințe smart, orașe smart. Cine ar urma să fie responsabil de securitatea fiecărei categorii de dispozitive și echipamente IoT?

Securitatea unei rețele 5G ține de: standarde bine definite, la nivel internațional; o dezvoltare susținută a pieței furnizorilor; configurarea corectă a sistemelor; o utilizare mai atentă și operațiuni sigure. Indiferent de metoda de conexiune, serviciile de IoT ar trebui să ofere o siguranță sporită aplicațiilor, dispozitivelor și serviciilor de cloud. Tehnologia 5G elimină câteva dintre sarcinile furnizorilor de servicii de internet, deoarece vine, deja, cu o conexiune sigură și elimină nevoia de a gestiona securitatea dispozitivelor cu acces wireless.

Rețelele de telecomunicații s-au confruntat mereu cu diverse amenințări prin prisma importanței pe care o au. Astfel, diferiți actori pot încerca să provoace sincope la nivelul serviciilor de comunicații pentru a provoca întreruperi de energie parțiale sau totale sau să comită fraude prin eludarea proceselor de facturare și plată. Pot, totodată, să încerce să acceseze, ilegal, date personale, informații legate de companii sau secrete de stat pe care să le facă publice ulterior.

Ce ar trebui să știe publicul larg despre securitatea rețelelor 5G? Există anumite aspecte la care ar trebui să fim atenți?

5G este, momentan, cea mai sigură platformă de conexiune. Îmbunătățirile aduse de standardizare, de noua tehnologie care are în centru factorul de securitate, precum și experiența de peste 30 de ani a operatorilor ne oferă astăzi nouă, utilizatorilor, o capacitate mare de conectivitate și ne asigură siguranța datelor. Pentru a evita virusarea dispozitivelor sau accesarea conturilor noastre de către infractorii cibernetici, fiecare dintre noi ar trebui să știe că este foarte important să se asigure că nu folosește mereu aceleași parole, ar trebui să actualizeze aplicațiile, dispozitivele și sistemele de operare periodic și să facă un backup al datelor.

Există o metodă prin care furnizorii de servicii de internet pot securiza conexiunea, indiferent că există sau nu 5G?

Operatorii și furnizorii se preocupă foarte mult de securitatea serviciilor de care beneficiază clienții lor. În plus, în contextul în care foarte mulți dintre noi, și chiar și unele companii, încă mai cad în plasa link-urilor care să ne compromită conexiunea și dispozitivele, mulți dintre operatori încearcă să limiteze astfel de factori care pot reprezenta amenințări.

Unii dintre noi se tem că tehnologia 5G va avea efecte asupra sănătății. Explicați, pe scurt, cum funcționează rețelele 5G și în ce situații pot deveni periculoase undele radio.

Echipamentele 5G, fie că vorbim despre dispozitive fixe sau mobile, îndeplinesc aceleași standarde de siguranță ca cele necesare tehnologiilor și rețelelor pe care le utilizăm deja. În ceea ce privește expunerea la câmpurile de radiofrecvență, actualele reglementări sunt valabile și în cazul funcționării rețelelor 5G.

Mai mult, grupurile de experți independenți și organismele de sănătate publică, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății, au analizat cercetările existente cu privire la legătura dintre câmpurile electromagnetice și starea de sănătate și au ajuns la concluzia că nu există nicio dovadă care să susțină afirmațiile conform cărora expunerea la undele radio, ar avea efecte asupra sănătății noastre.