World Wide Web – aniversarea internetului vine cu o surpriză de la Google: ce vârstă a împlinit

de: Alexandru Puiu
12 03. 2019

World Wide Web este subiectul celui mai nou doodle de la Google, iar gigantul din Mountain View vrea să-ți amintească de aniversarea internetului, așa acum îl știm astăzi.

Înainte să găzuiască meme, gif-uri și vlog-uri, conceptul de World Wide Web a fost menit pentru text, pentru găzduirea de documente simple și facilitarea transferului rapid de informații. Deși s-ar putea să-ți fie imposibil să-ți imaginezi o lume fără WWW, Facebook sau Instagram, la începuturi, conceptul din spate a fost complet diferit de rețelele sociale care au devenit indispensabile în 2019.

Astăzi, 12 martie 2019, World Wide Web împlinește 30 de ani. În martie 1989, la Centrul European de Cercetări Nucleare – CERN din Geneva, Elveția s-au pus bazele internetului format din pagini web. ”Propunerea inițială de creare a unei colecții de documente având legături între ele a fost făcută de Tim Berners-Lee în martie 1989. Propunerea a apărut în urma problemelor de comunicare pe care le întâmpinau echipele de cercetători ce foloseau centrul, chiar și folosind poșta electronică.”, conform Wikipedia.

Deși se celebrează începutul World Wide Web pornind din 12 martie 2019, primul prototip în format exclusiv text a ajuns ”online” câțiva ani mai târziu, la finele lunii noiembrie 1991. La momentul respectiv, a fost organizată o demonstrație publică pentru această tehnologie inovativă.

În 1994, CERN și universitatea M.I.T. din Michigan, Illionois au format Consorțiul World Wide Web. Acesta are ca obiectiv dezvoltarea web-ului, standardizarea protocoalelor folosite online și încurajarea legăturilor dintre site-uri. Berners-Lee, considerat fondatorul WWW, a devenit directorul acestui consorțiu. M.I.T. coordonează partea americană a consorțiului, în timp ce partea europeană este coordonată de INRIA, centrul de cercetări francez.

În faza inițială de dezvoltare, Berners-Lee și echipa sa de WWWC au dezvoltat cele patru componente fundamentale pentru funcționarea, găzduirea și accesarea paginilor web. La bază se află protocolul HTTP pe care îl folosim și astăzi într-o formă semnificativ mai sigură – HTTPS. Crearea site-urilor se făcea în limbajul de programare HTML dezvoltat doar în acest scop. Primul server web și un browser de internet au fost de asemenea dezvoltate de către World Wide Web Consortium.