Legea Copyright-ului a fost adoptată de Parlamentul European. Internetul nu va mai fi la fel

de: PLAYTECH
26 03. 2019

Legea Copyright-ului a fost adoptată de Parlamentul European, marți, cu 348 de voturi pentru, 274 împotrivă și 36 de abțineri. Statele din blocul comunitar trebuie să aprobe decizia în urmatoarele săptămâni. Facebook, Google și YouTube sunt nemulțumite de unele dintre prevederile acestei directive.

Dacă statele membre UE vor acepta textul în forma în care a fost propus de Parlamentul European, Legea Copyright-ului va fi publicată în Jurnalul Oficial. Ulterior, statele vor avea la dispoziție 2 ani să transpună prevederile în legislația națională.

Această directivă, cunoscută și ca legea plății pe link, prevede o serie de responsabilități și obligații pentru platformele online și pentru conținutul pe care utilizatorii acestora îl postează.

Ce prevede legea Copyright-ului

Principalele prevederi ale legii sunt și cele mai contestate de către platformele Facebook, Google și Youtube. Articolele 11 și 13 au atras cel mai mult atenția asupra Legii Copyrightului. Acestea mai sunt cunoscute ca taxa pe link și filtrarea conținutului.

Taxa pe link dă dreptul creatorilor de conținut să fie plătiți atunci când platformele online afișează frânturi din articolele lor, în timp ce filtrarea conținutului se referă la faptul că platformele online sunt direct responsabile de conținutul distribuit de utilizatorii lor. Unele materiale, cum ar fi meme-urile sau GIF-urile vor fi scoase de sub incidența aceste legi. Pentru aceasta va fi nevoie de un instrument de filtrare.

Mai precis, platformele vor verifica conținutul înainte de a fi publicat pentru a vedea dacă sunt încălcate drepturile de autor. În acest caz s-a luat în discuție că reglementarea ar putea duce la încălcarea dreptului la libera exprimare și cenzură.

Proteste împotriva Legii Copyright-ului

Zeci de mii de persoane au protestat sâmbăta trecută în mai multe orașe importante din Germania, nemulțuite de Legea Copyright-ului. Protestatarii au susținut că legea va restricționa sau chiar va distruge libertatea internetului. Criticile au fost îndreptate în special asupra articolului 13, care prevede mai multe obligații cu privire la protecția drepturilor de autor.

Legea a stârnit indignare în rândul internauților și a dus la semnarea mai multor petiții de a opri acestă directivă. O petiție a ajuns să aibă aproape cinci milioane de semnături.