Translatorul de la Google care îți traduce și cuvintele, și intențiile

de: Bianca Prangate
17 05. 2019

Comunicare are la bază mult mai mult decât limbajul verbal. De multe ori, și felul în care spui un lucru contează.

Tocmai de aceea, Google a lansat un prototip de translator capabil să traducă ceea ce spui, dar și tonul și cadența cu care rostești ceva anume. Sistemul se numește Translatotron, iar oficialii Google au explicat cum funcționează într-o postare pe blog. Translatotron nu va fi o parte a produselor vândute de Google prea curând, dar acest lucru s-ar putea întâmpla în viitor.

Cei de la Google au spus într-un interviu cu The Verge că scopul companiei este de a adăuga mai multe nuanțe instrumentelor lor de traducere, pentru a crea un discurs cât mai apropiat de realitate.

Mai jos poți asculta niște mostre de traduceri. Primul clip audio conține o înregistrare cu un bărbat real, care vorbește în spaniolă. Al doilea clip este o traducere normală a ceea ce spune el, pe când al treilea este o traducere însoțită de elemente de intonație.

https://playtech.ro/wp-content/uploads/2019/05/10148907792880119076.wav
https://playtech.ro/wp-content/uploads/2019/05/10148907792880119076-1.wav
https://playtech.ro/wp-content/uploads/2019/05/10148907792880119076-2.wav

Traducerea, deși nu este chiar perfectă, este cu adevărat impresionantă. Și dacă pentru oamenii de rând adiția intonației pare să fie ceva wow, inginerii de inteligență artificială consideră mai spectaculos faptul că traducerile pot fi realizate exclusiv în format audio, fără vreun text intermediar (cum e la Google Translate, de exemplu).

Un alt lucru interesant este că datele pe care le procesează Translatotron nu sunt exclusiv audio. Printre ele se regăsesc și date spectrogramice – adică niște reprezentări vizuale ale sunetului. Pe scurt, acest lucru înseamnă că discursul dintr-o limbă în alta este tradus (și) cu ajutorul imaginilor.

Deși prototipul pare ingenios, nu ar trebui să ne bucurăm încă. Google a mai dezvăluit și în trecut instrumente ambițioase de traducere, care funcționau cu mult mai puțină fluiditate decât am fi sperat. Chiar și așa, Translatotron este dovada că suntem cu un pas mai aproape de a ne înțelege cu oameni care vorbesc alte limbi precum în filmele SF.