Teoriile anti-vaccin din online, combătute cu un software împotriva extremiștilor: cum funcționează

de: Alexandru Puiu
22 07. 2019

Numărul celor care au o problemă cu vaccinurile a explodat în ultimii ani, iar online-ul a devenit mediul perfect pentru promovare acestor teorii. Cea mai nouă soluție și-a demonstrat deja utilitatea împotriva răspândirii extremismului.

Există un număr foarte mare de articole pe internet și grupuri pe Facebook care încearcă să te convingă să nu-ți vaccinezi copiii. Având în vedere cazurile de boli din spitale pentru care există vaccinuri, este clar faptul că teoriile conspirației în materie de anti-vaccin se propagă surprinzător de eficient.

În speranța că vor mai micșora răspândirea acestor filozofii care fac victime la nivel global, se vor folosi online aceiași algoritmi care au dat rezultate în combaterea mesajelor extremiste. Conform celor de la The Guardian, dacă au dat rezultate în cazul mesajelor teroriste al Statului Islamic și a extremei drepte, ar trebui să-și arate utilitatea și în cazul site-urilor care împrăștie informații anti-vaccin.

Proiectul se va materializa cu ajutorul Moonshot CVE. Aceasta este o companie cu proiecte în 28 de țări. Ea utilizează tehnici speciale pentru a identifica și a interveni în cazurile în care utilizatorii online se află în pericol de radicalizare în mediul online. Acestea au fost deja introduse pentru a opune rezistență grupurilor KKK în SUA, sau pentru a contracara Isis și extrema dreaptă în Europa.

Soluția la care s-au gândit dezvoltatorii algoritmului este una destul de simplă, dar și eficientă. Se bazează pe redirecționare prin intermediul unor reclame dedicate celor care caută pe Google sau diverse rețele sociale informații anti-vaccin. Practic, în momentul în care cauți formulări precum ”ezitări privind vaccinul”, vei vedea articole care atestă beneficiile acestor injecții, în contrast cu teoriile conspirației.

Organizația Mondială a Sănătății este foarte îngrijorată în privința consecințelor răspândirii teoriilor anti-vaccin. Acestea se află în top 10 cele mai mari amenințări la adresa sănătății globale.

„Internetul poate fi o cale de a transmite comportamente și idei periculoase, însă este o șansă pentru noi să devenim cretivi și să folosim tehnologia pentru a rezolva unele dintre cele mai complexe probleme ale lumii”, a declarat Vidhya Ramalingam, co-fondator al companiei Moonshot CVE.