Cum arată taxiul zburător al Uber care ar intra în circulație în 2020

de: Florin Cașotă
08 01. 2019

Bell Nexus este taxiul zburător pe care compania Bell îl pregătește să-l pună în serviciul Uber în 2020.

Acest taxi este o aeronavă cu propulsie hidraulică și va decola și ateriza pe verticală, la fel ca un elicopter. Pentru propulsie sunt folosite șase ventilatoare flexibile cu ajutorul cărora se vor putea face manevrele de aterizare și decolare. Aeronava este una hibridă pentru a acoperi distanțe mai mari decât dacă ar fi fost una pur electrică.

La ediția de anul acesta a CES compania a venit cu un model 1 la 1 care ne sugerează cum va arăta taxiul hibrid care va survola cerul orașelor. Anul trecut, Bell a arătat la CES interiorul aeronvei, iar acum ne arată și exteriorul ceea ce ne sugerează că s-a făcut un progres semnificativ. Totuși, acest model nu este un prototip funcțional, ci un concept care îți indică cum ar putea arăta vehiculele viitorului.

Bell a intrat într-un parteneriat cu Uber în 2017 când firma de ride-sharing a anunțat că vrea să facă o rețea de taxiuri zburătoare. Scott Drennan, director al inovației la Bell, a spus că Bell Nexus ar putea deveni realitate la mijocul anului 2020.

„Nu este o jucărie, este o aeronavă în care te simți în siguranță și în care te poți urca alături de familia ta”, spune Drennan.

Taxiul zburător ar putea transporta cinci persoane și are o greutate de 272 de kilograme. S-a ales un sistem hibrid pentru că Bell nu vrea ca Nexus să fie folosit doar ca un taxi pentru zone urbane, ci și pentru transport pe distanțe mai mari.

Uber are planuri mari să mute transportul pe cer, dar încă sunt multe obstacole de trecut. În primul rând, încă nu există un prototip funcțional de taxi zburător și nici infrastructura necesară pentru ca un astfel de serviciu să fie funcțional.

Totuși, asta nu oprește ca tot felul de firme să investească în acest domeniu. Cel puțin 19 companii americane dezvoltă mașini zburătoare și în acest spațiu acționează companii cu vechime precum Boeing sau Airbus, dar și startup-uri ca Kitty Hawk, companie deținută de fondatorul Google Larry Page.