Spiritul Crăciunului există și te face mai fericit: care este explicația cercetătorilor

de: Alexandru Puiu
05 12. 2019

În cazul în care te simți mai darnic și mai fericit în perioada sărbătorilor de iarnă, să știi că sentimentul nu este doar în mintea ta. Spiritul Crăciunului este un fenomen cât se poate de real.

Puține sărbători au un impact emoțional la scară largă precum Crăciunul. Perioada sărbătorilor de iarnă te transformă pe interior. De cele mai multe ori, te face mai bun, îți stârnește un pic de melancolie și îți dă un anumit grade de seninătate. Aceasta este concluzia unui studiu recent desfășurat în Danemarca.

Din câte se pare, spiritul Crăciunului poate fi localizat în creierul nostru și măsurat de un RMN, chiar dacă pare SF. Această concluzie s-a mai vehicular în trecut, dar tocmar a fost confirmată prin mijloace științifice de către un grup de cercetători danezi.

Departe de a fi prima tentativă a ştiinţei de a materializa lumea interioară, de această dată, a reieşit că, până şi sentimentul de Crăciun poate fi cuantificat. Este vorba de acel mix deosebit de sentimente de seninătate, generozitate şi nostalgie, amestecat cu amintiri afectuoase. Sentimentul a fost identificat cu activarea unei anumite reţele corticale. În moe autentic, ar fi mai corect să spunem că există zone ale creierului implicate în emoţiile de Crăciun.

Analiza fost făcută la Universitatea din Copenhaga, sub conducerea profesorului Bryan T Haddock, iar rezultatele au fost publicate în British Medical Journal. A implicat 20 de subiecți, zece care obișnuiau să sărbătorească Crăciunul, în timp ce ceilalți erau imuni la importanța acestei tradiții. Tuturor le-au fost prezentate serii alternative de imagini, unele cu Crăciun și altele cu conținut neutru. Rezonanţa magnetică a detectat modul în care zonele creierului au răspuns la diferite tipuri de stimuli (de Crăciun sau nu) în baza activării lor.

Imaginile cu celebrarea Crăciunului, la persoanele care celebrează sărbătoarea, a dus la o creștere semnificativă a nivelurilor de activare într-o rețea de anumite zone, ca răspuns la temele de Crăciun. Este vorba în special de cortexul premotor frontal, asociat cu emoţiile împărtăşite şi de cortexul somatosenzorial primar, implicat în recunoaşterea feţelor şi în reamintirea informaţiilor sociale şi zonele asociate cu o predispoziţie către spiritualitate. Potrivit cercetătorilor, acestea ar fi zonele corticale care formează reţeaua neuronală a „spiritului de Crăciun” din creierul uman.