Ce sunt semnalele radio misterioase detectate în spațiu de un telescop canadian

de: Daniel Ștefan
10 01. 2019

Un telescop canadian a detectat mai multe semnale radio venite din spațiu, dinspre o sursă încă neidentificată de oamenii de știință. Să fie vorba de extratereștri? Sau există o explicație mai dezamăgitoare?

În principiu, oamenii de știință canadieni și americani nu au emis până acum decât simple teorii prin care încearcă să explice semnalele radio misterioase.

Ele au fost captate de telescopul CHIME (din British Columbia), care se întinde pe o suprafață echivalentă cu a șase patinoare de hochei. Aceste semnale au fost captate tocmai în vara anului trecut, dar oamenii de știință au avut nevoie de șase luni ca să analizeze și să găsească o posibilă cauză. Totuși, tot nu s-a ajuns la o concluzie certă.

Oricare ar fi sursa acelor semnale radio, aceasta se află la 1,5 miliarde de ani-lumină de planeta noastră, deci dincolo de Calea Lactee. Prin urmare, aceste semnale au fost extrem de puternice dacă am putut să le receptăm noi, tocmai pe Pământ.

Interesant e că până acum și-au dat cu părerea despre fenomen mai mult specialiști care n-au fost implicați în programul de cercetare spațială cu telescopul CHIME. Dar, să zicem că te poți baza pe expertiza lor, întrucât sunt oameni de știință la instituții de renume, precum Universitatea John Hopkins sau Universitatea McGill.

Evident că pentru public originea acestor semnale este necunoscută. Chiar dacă s-a descoperit cauza, masele nu vor fi niciodată informate adecvat. Și, într-un fel, e bine. Imaginează-ți câtă panică, isterie și paranoia s-ar stârni la nivel global dacă ți-ar spune că, în sfârșit, s-au descoperit extratereștri.

Oamenii de știință spun că semnalele radio au mai degrabă origini naturale. Se poate ca ele să provină de la explozia unei stele neutronice, considerată cel mai dens obiect din univers.

Atunci când o stea foarte “bătrână” își dă sfârșitul, se micșorează atât de mult încât poate ajunge la dimensiunea unui oraș (bănuiesc că unul foarte mare). În acel moment, ea devine o stea neutronică. Cele mai dense au fost numite magnetare pentru că generează un câmp magnetic de trilioane de ori mai mare decât al Pământului.

Când un obiect atât de dens intră în colaps, emană o energie masivă. Un indiciu care poate confirma teoria e că acele unde erau împăștiate și încărcate de praf cosmic.