Filozoful de acum 400 de ani care ne-a învățat despre schimbarea climatică
Schimbările climatice sunt din ce în ce mai vizibile și au efecte devastatoare asupra mediului. Aparent, filozofia de acum patru secole ne-ar putea ajuta.
În secolul 17, filozoful Francis Bacon a îndemnat la schimbarea felului în care oamenii se raportează la lumea naturală. A contribuit la implementarea unei revoluții științifice. În lucrarea sa cheie, Novul Organum, Bacon a identificat „patru idoli” ai minții. Prin asta, s-a referit la noțiuni false sau idei fără conținut care blochează accesul adevărului în mintea omului.
Idolii lui Bacon nu mai fac parte din gândirea științifică standard. Totuși, aceștia sunt în concordanță cu gândirea noastră morală și politică. Oferă modele pentru înțelegerea unor provocări cu care ne confruntăm și ne arată cum să le facem față.
Idolii tribului
Potrivit lui Bacon, aceștia „își au fundația în natura umană însăși, în tribul sau rasa omului”. Filozoful aseamănă înțelegerea umană cu o oglindă care distorsionează adevărul prin prisma faptului că amestecă propria natură cu acesta.
Astfel, înțelegerea noastră morală naturală este prea limitată pentru a sesiza consecințele și responsabilitățile morale care vin cu o problemă cum ar fi schimbările climatice, potrivit filozofului Dale Jamieson. Acesta susținea că indivizii trebuie să cultive așa-numitele virtuți „verzi”. Se referea la respingerea materialismului, adoptarea unei atitudini umile legate de propria importanță și empatizarea cu ecosistemul.
Idolii peșterii
„Toată lumea are o peșteră sau un bârlog al lui care refractă și decolorează lumina naturii”, a scris filozoful Francis Bacon. Pentru acesta, peștera reprezintă setul de cunoștințe specific fiecărui individ, ca rezultat al creșterii și învățării.
În ziua de azi, oamenii își iau informațiile din mediul online. De exemplu, o mare parte a populației planete știe că schimbările climatice sunt și rezultatul emisiei gazelor cu efect de seră din activitatea omului. Totuși, există și o parte care nu crede acest lucru.
Astfel, potrivit lui Bacon, pentru a combate idolii peșterii, trebuie să ne asigurăm că prin educație, media și cultură, toți indivizii vor ajunge la consensul științific.
Idolii pieței publice
Pentru Bacon, limbajul de zi cu zi diminuează înțelegerea lumii prin promovarea unor concepte impuse de supremația discursului omului comun față de cel al omului învățat.
Limbajul care domină discursul politic și economic contemporan diminuează relația omului cu lumea naturală. Accentul pus pe profit, consum și creștere continuă în ciuda bunăstării și sustenabilității. În consecință, sistemul economic nu este orientat către protejarea mediului. Nici schimbările climatice nu sunt reduse în acest fel.
Idolii teatrului
Aceștia sunt idolii din mintea omului care reprezintă dogmele preconcepute de natură religioasă, politică sau filozofică. Acestea subminează gândirea clară, bazată pe dovezi, despre lume.
În politica contemporană, dogma preconcepută continuă să afecteze răspunsul nostru la schimbările climatice. De exemplu, televiziunile invită constant în platou oameni care neagă existența schimbării climatice pentru un așa-numit echilibru.
Pentru combaterea acestor idoli avem nevoie de un hub global unde informații relevante de la experți pot fi accesate și traduse în acțiuni.
„Cel mai mare obstacol în progresul științei [..] este că oameni își pierd speranța și cred că lucrurile sunt imposibile”, a spus filozoful Francis Bacon.