Chinezii îți arată cel mai frumos mod în care să protestezi și să nu te recunoască poliția
Zeci de mii de protestatari au ieșit pe străzile din Hong Kong, au blocat drumurile principale și au găsit o metodă prin care să nu-i recunoască poliția.
Zeci de mii de oameni au paralizat traficul din metropolă după ce au ieșit în stradă în semn de protest împotriva unui controversat proiect de lege.
Proiectul, aflat în dezbatere la Parlamentul local din Hong Kong, prevede extrădarea suspecților către China continentală pentru a fi judecați. Oamenii s-au strâns în jurul clădirii consiliului legislativ pentru a-i împiedica pe angajați să ajungă la birou.
Legislativul susține că această lege este menită pentru extrădarea fugarilor, însă protestatarii cred că aceasta va putea fi folosită și în scopuri politice. Protestele au loc de câteva zile în Hong Kong (pe 9 iunie au ieșit un milion de oameni pe străzi), iar pe 12 iunie au protestat cu umbrelele deschise, la fel ca în 2014.
Umbrela, simbol al protestului
Astfel, sute de protestatari înarmați cu umbrele au blocat clădirea legislativului din Hong Kong. „Protestul se reduce la o expunere a puterii oamenilor din Hong Kong. La finalul mișcării „revoluția umbrelelor” am spus că ne vom întoarce și asta am făcut”, a spus Claudia Mo, unul dintre opozanții proiectului.
În urmă cu cinci ani, protestatarii din Hong Kong au folosit umbrelele pentru a-și arăta nemulțumirea, dar și pentru a se apăra de gazele lacrimogene la care au recurs forțele de poliție. Umbrela a reprezentat un simbol puternic și pentru protestele masive din 2014 din Hong Kong, atunci tinerii au protestat față de refuzul Chinei de a accepta reforme democratice în oraș.
De fapt, umbrela a devenit un accesoriu al reconcilierii politice de-a lungul istoriei și a fost folosită în protestele din Marea Britanie din 1938, dar și în anii 50 și anii 70 în Statele Unite.
De-a lungul timpului, umbrela a devenit un simbol al sfidării puterii. Poate se aplică și în România la viitoarele proteste. Ca Guvernul să nu te mai poată identifica după imaginile și filmările realizate de agenția de presă a Statului, Agerpres, cum e în cazul protestului din 10 august 2018.