„Shazam!” e poate cel mai amuzant film de la DC de până acum

de: Bianca Prangate
06 04. 2019

Pentru că ador filmele Marvel și nu sunt cea mai matură persoană, la orice film DC la care mă uit pornesc cu gândul că nu se va ridica la nivelul niciunui film Marvel. E o prostie că am preconcepții? Cu siguranță. Din fericire, de data asta mi-au fost doborâte. „Shazam!” este poate cel mai amuzant film DC văzut de mine.

Dacă ai văzut trailer-ul sau ești familiar cu poveștile DC, atunci poate știi deja premisa: un băiat de 14 ani devine, în cel mai neașteptat moment, un supererou în toată regula. Nu doar că ajunge să aibă superputeri, ci se transformă în cu totul alt om atunci când strigă „Shazam!”. Iar această premisă este cum nu se poate mai bună: pe de o parte, oricine visează măcar o dată să fie un supererou atotputernic, iar în orice persoană există un copil.

Care este povestea din „Shazam!”

În iarna lui 1974, Thadeus Sivana este doar un copil care se află în mașină cu fratele mai mare și tatăl celor doi. Din senin, Thad este însă transportat la Roca Eternității. Acolo, se întâlnește cu un vrăjitor care îi prezintă șapte statui ce posedă cele șapte păcate capitale: mândria, lăcomia, dorința, invidia, glutonia, mânia și lenea. Vrăjitorul îi spune că are nevoie de un om cu sufletul pur pentru a-i preda toată magia lui. Însă Thad pică testul atunci când încearcă să pună mâna pe ochiul invidiei și se trezește înapoi în mașină. Reîntors acolo, le spune tatălui și fratelui despre întâmplare, cei doi se enervează, iar la puțin timp după, tatăl lui produce un accident de mașină.

Mulți ani mai târziu, vedem un băiețel pe nume Billy Batson la carnaval, unde se plimbă cu mama lui. Billy însă se rătăcește de mama lui. Poliția îl găsește, iar într-un final ajunge într-o casă de copii.

Într-un final, ajungem în prezent. Billy are 14 ani, trăiește în Philadelphia și fuge de la toate familiile care îl adoptă, în încercarea de a-și găsi mama de care s-a pierdut la carnaval. El ajunge într-o altă familie adoptivă – familia Vasqueze. Acolo, face cunoștință cu ceilalți copii ai familiei: Eugene, Darla, Pedro, Mary și Freddy.

Într-o seară când se află în metrou, Billy ajunge să fie și el transportat, la fel ca Thadeus în 1974, la Roca Eternității. Vrăjitorul îi explică faptul că nu și-a găsit omul cu suflet pur căruia să îi predea puterile. În mod convenabil și ridicol de simplu, Billy pare să fie alesul, așa că prin simpla rostire a numelui vrăjitorului – „Shazam!”, primește toate puterile lui. Billy devine astfel Shazam, un bărbat extrem de musculos în costum roșu mulat pe care nu și-l poate da jos și pelerină albă, și se întoarce sub această formă înapoi în Philadelphia.

Odată întors acasă, reușește să îl convingă pe Freddy de cine este de fapt, iar cei doi pornesc într-o aventură de a descoperi ce superputeri are Shazam. De la superviteză, putere superumană, fulgere și rezistență la gloanțe – cei doi descoperă doar o fracțiune din ceea ce este capabil supereroul. Dar rămân mai multe întrebări acum: ce va face cu toate aceste superputeri? Cum revine la forma lui inițială, de băiat de 14 ani? Și cel mai important, cum se va descurca cu amenințarea răufăcătorului, care vine sub forma lui Thadeus, care între timp a reușit să elibereze păcatele capitale și să le absoarbă în el?

„Shazam!” nu se ia atât de în serios ca alte filme DC

Mereu mi s-a părut că filmele DC se iau prea în serios și că fug de umor. Filmele Marvel erau mereu la pol opus, reușind să combine povești pertinente și captivante cu umor de calitate și amintindu-ți că, până la urmă, filmele cu supereroi ar trebui să fie entertainment în formă pură. Iar aici vine „Shazam!” să dărâme acest stereotip.

„Shazam!” are multe glume bune presărate prin poveste, la care nu ai cum să nu râzi (asta doar dacă simțul tău al umorului nu e mai pretențios). Este exact la ceea ce te-ai aștepta de la un film în care supereroul principal e un bărbat în toată regula cu personalitatea unui copil: amuzant, neprevăzut, haotic, inocent și spontan. Actorul Asher Angel este perfect în rolul lui Billy, la fel cum Zachary Levi este de departe cea mai bună alegere pentru alter-ego-ul lui Billy, Shazam.

Filmul îți prezintă povestea de origini a unui supererou mai atipic fără prea multe menajamente. Nu combină o mie de fire narative ca „Aquaman” până nu mai rămâne nimic de povestea centrală, iar asta este un mare plus.

Poți să mergi să vezi „Shazam!” în cinematografe începând cu 5 aprilie.