Pilula contraceptivă pe care o vor putea folosi de acum bărbații

de: Bianca Prangate
26 03. 2019

Vreme de ani de zile, oamenii de știință au căutat să dezvolte o versiune a pilulei contraceptive pe care să o poată folosi și bărbații – iar acum se pare că au reușit.

Cercetătorii americani au anunțat acum că un medicament experimental administrat pe cale orală, numit 11-beta-MNTDC, s-a dovedit a fi sigur în urma unui prim experiment clinic realizat pe 40 de bărbați. Acest medicament conține o formă modificată de testosteron, având atât caracteristici progestaționale și androgenice.

„Rezultatele noastre sugerează că această pastilă, care combină două activități hormonale într-una, va scădea producția de spermă în timp ce conservă libidoul”, a explicat biologista Christina Wang, de la Los Angeles Biomedical Research Institute (LA BioMed).

Pentru experimentul clinic, Wang și echipa sa au căutat 40 de bărbați sănătoși. Vreme de 28 de zile, 30 dintre ei au luat o doză zilnică mai mică sau mai mare de 11-beta-MNTDC, în timp ce restul de 10 bărbați au primit o pastilă placebo.

„Deoarece producția de testosteron este închisă în testicule, acțiunea androgenului din restul corpului menține „masculinitatea” în alte părți, sprijinind lucruri de genul părului masculin, vocea profundă, pofta și funcția sexuală și masa corporală fără grăsime”, a explicat unul din cercetători, endocrinologul Stephanie Page, de la University of Washington.
Participanții la experiment care au primit 11-beta-MNTDC nu au avut parte de efecte adverse serioase. Doar câțiva dintre ei au spus că au avut parte de oboseală, dureri de cap și acnee. Din cei 40, cinci au experimentat schimbări ale libidoului, iar doi au avut simptome blânde de disfuncție erectilă. În schimb, nivelurile hormonilor LH și FSH (cei corespunzători producției de spermă) au scăzut.
Deși rezultatele experimentului clinic s-au dovedit a fi pozitive, cercetătorii cred că va mai dura ceva timp până când pastilele contraceptive 11-beta-MNTDC vor fi disponibile la nivel comercial. Ei cred că ar mai putea trece până la 10 ani. „Acest studiu a fost foarte scurt și avem nevoie de trei luni, dacă nu mai mult, pentru a opri producția de spermă”, a zis Wang. „Tot ce am arătat până acum este că oprește hormonii care controlează funcția testiculelor”.