Pastila contra singurătății ar putea fi următoarea revoluție medicală

de: Teodora Tudosie
06 02. 2019

Cu toate că suntem mai conectați ca niciodată, mulțumită rețelelor sociale și internetului, singurătatea e din ce în ce mai răspândită în societatea actuală și pot afecta atât sănătatea mentală, cât și cea fizică. Așa că, în loc să iei pastile pentru afecțiunile pe care singurătatea le creează, de ce nu ar exista o pastilă care să trateze direct sursa?

În lume se vorbește despre o adevărată epidemie de singurătate. Potrivit unor studii, 80% din oamenii sub 18 ani și 40% din cei peste 65 de ani se confruntă cu singurătatea. Aceasta poate duce la dezvoltarea unor tulburări mentale precum depresia, alcoolismul, tulburări de personalitate dar are efecte și asupra sănătății fizice. Singurătatea poate duce la diabet, boli autoimune sau chiar boli cardiovasculare.

Cercetători ai Universității din Chicago lucrează la crearea unei pastile care ar putea reprezenta leacul împotriva singurătății. Stephanie Cacioppo, neurologul care conduce cercetarea, descrie singurătatea ca fiind rezultatul unor semnale biologice care sporesc sentimentul de vulnerabilitate în fața pericolelor și cresc astfel dorința de a fi conectați cu alții.

Neurologii vor folosi un neurosteroid, numit pregnenolon, despre care se știe că reduce simptomele tulburărilor legate de stres și reduc hipervigilența din creier care apare atunci când o persoană este expusă amenințărilor sociale. Scopul în sine, așadar, nu este să te facă să nu te mai simți singur, ci să interfereze cu modul în care singurătatea îți afectează creierul și corpul.

Cacioppo și echipa sa sunt în stadiul de analiză a datelor și sunt optimiști că rezultatele vor arăta o percepție redusă a singurătății pentru cei care au primit neurosteroizii, în comparație cu cei care au primit un placebo.

Dacă rezultatele vor fi pozitive, cercetătorii vor putea dezvolta curând versiunea de tip pastilă a neurosteroidului care ar ajuta la reducerea anxietății și efectelor negative ale singurătății.