Cum funcționează, de fapt, creierul uman și conexiunile între neuroni

de: Teodora Tudosie
19 02. 2019

Oamenii de știință au identificat o formă, necunoscută până acum, de comunicare neuronală care i-ar putea ajuta să înțeleagă mai bine activitatea neuronilor din jurul anumitor procese ale creierului sau celor legate de tulburări cerebrale.

Descoperirea oferă perspective noi despre felul în care neuronii comunică unul cu altul, printr-un proces misterios care nu are legătură cu mecanismele convenționale, prin sinapse și axoni.

O echipă de cercetători de la Case Western Reserve University a cercetat undele cerebrale din secțiuni ale hipocampurilor extrase de la șoareci decapitați. Ceea ce aceștia au observat a fost faptul că undele cerebrale lente pot genera câmpuri electrice care activează celulele din apropiere și constituie o formă de comunicare neuronală fără a avea nevoie de ajutorul sinapselor, legăturile dintre doi neuroni.

Cercetătorii au studiat de-a lungul timpului în detaliu conexiunile dintre neuroni, însă au presupus mereu că există mai multe lucruri pe care le pot afla despre comunicarea neuronală. De exemplu, oamenii de știință au observat acum multă vreme că neuronii pot genera câmpuri electrice de slabă intensitate care pot fi observate prin electroencefalogramă, dar erau considerate prea mici pentru a contribui la activitatea neurală.

Experimentele cercetătorilor americani au arătat că acestea nu numai pot stimula celulele, dar pot, de asemenea, să producă propriile câmpuri electrice care generează o undă de activitate capabilă să se propage de una singură.

„Știam de existența acestor unde de mult timp, dar nimeni nu știa funcția exactă și nimeni nu credea că se pot propaga în mod spontan” a declarat Dominique Durand, inginer biomedical din echipa de cercetare.

Cea mai importantă descoperire a oamenilor de știință este că aceste câmpuri electrice pot activa neuronii, chiar dacă legăturile dintr aceștia au fost tăiate, chiar și prin țesut cerebral secționat, dacă cele două părți rămân în proximitate.

Va fi nevoie de mult mai multe teste pentru a afla dacă această formă bizară de comunicare neuronală are loc și în creierele umane și chiar mai multe pentru a afla exact ce funcție îndeplinește.