Imaginea istorică pe care NASA a surprins-o la marginea sistemului solar
NASA a făcut publică cea mai bună imagine de până acum cu Ultima Thule. Acesta e cel mai îndepărtat obiect explorat vreodată în sistemul solar.
Imaginea de înaltă rezoluție a fost surprinsă atunci când naveta spațială NASA, New Horizons, a zburat de Anul Nou la 6.700 km de rocă. Este formată din două corpuri lipite unul de altul, fapt care îi oferă aspectul unui om de zăpadă.
Imaginea a fost obținută cu ajutorul unei camere cu o rezoluție de 135 m per pixel și a fost îmbunătățită digital, printr-un proces care ajută la afișarea unei imagini mai clare. Ni se oferă astfel o nouă perspectivă a rocii, deoarece soarele luminează lobii dintr-un unghi diferit.
Se pot observa numeroase denivelări ale corpului, inclusiv un crater mare pe suprafața corpului mai mic, cu un diametru de circa 6,8 kilometri.
O altă versiune a acestei scene, realizată la o rezoluție chiar mai mare, a fost realizată, dar nu a fost încă obținută de la sonda spațială. Transmite date, totuși, de la o distanță de 6,5 miliarde de kilometri.
Va dura 20 de luni pentru a obține toate imaginile, dar și alte observații științifice de la nava spațială, chiar dacă toate acestea au fost adunate în doar câteva zile în cursul zborului.
Ultima Thule este un conglomerat de gheață și praf care orbitează într-un mediu slab populat și cu o energie redusă, cunoscut sub numele de centura Kuiper. Lungimea totală a „omului de zăpadă” este de aproximativ 33 km și s-a format, cel mai probabil, chiar la nașterea sistemului solar.
NASA se așteaptă ca mai multe imagini să fie redate în următoarea lună, cu o culoare și o rezoluție mai bună.