Cum ar putea Luna să rezolve una dintre cele mai mari probleme ale omenirii
Cum ar fi să facem Luna mai utilă decât este deja și să construim acolo panouri solare? Ne-ar ajuta ele să rezolvăm problema surselor de energie de pe Pământ? În teorie, da.
Ideea a apărut prin 2013, în Japonia, după catastrofa nucleară de la Fukushima. Omenirea are nevoie periodic de astfel de evenimente tragice ca să se trezească din transa cotidianului plictisitor, din bucla în care trăim cu toții, dar în care avem impresia că facem ceva important.
Corporația Shimuzu venise cu ideea de a acoperi întreg Ecuatorul Lunii cu panouri solare. Vorbim de o „bandă” de panouri solare lată de 400 de kilometri și lungă de aproape 11.000 de kilometri (cât este circumferința satelitului nostru natural). Asta da idee SF, nu?
Cum ar putea fi Luna salvarea noastră
Ar fi viabil un asemenea plan? Tehnic, ar cam fi. Panourile solare sunt fabuloase când vine vorba de colectarea energiei solare. Marele lor dezavantaj constă în faptul că au nevoie de suprafețe întinse de teren. Aici, pe Pământ, nu avem într-atâta teren încât să ne asigurăm toată energia necesară doar de la panourile fotovoltaice. Mai este nevoie și de suprafețe pentru cultivat și pentru animale, dar și pentru construirea așezărilor sau pentru șosele.
Luna este locul perfect pentru panouri solare. Acolo, ai o suprafață colosală unde să construiește panouri solare. În plus, pentru că nu există atmosferă, nu ai vânt, nori sau ploaie care să blocheze captarea de energie. aproape că nici nu-ți poți imagina câtă energie am putea capta dintr-un loc unde Soarele nu se ascunde niciodată după nori.
Principala problemă a acestui plan: unde să găsim atât de multe materii prime pentru a acoperi întregul Ecuator al Lunii cu panouri fotovoltaice? Din fericire, nu doar pe Pământ. Aici, oamenii ar trebui să-și pregătească doar navele, oamenii și utilajele necesare construirii acelor panouri. Totul s-ar face la fața locului, evident, iar materialele ar putea fi exploatate tot de pe Lună.
E un plan aproape absurd, dar tot omul e principalul obstacol
Chiar dacă planul ar începe să sune mai realist, omenirii i-ar trebui vreo două generații pentru a finaliza un proiect de asemenea anvergură. Deja nu mai cred că problema ar fi viabilitatea planului, ci firea oamenilor. Oamenii se plictisesc repede, mai ales de lucrurile complexe și care cer mulți bani și multă muncă. Ceva ce ar începe promițător, s-ar sfârși imediat printr-un ordin de guvern.
Dar, dacă proiectul ar fi dus la îndeplinire, Pământul n-ar mai avea doar un satelit natural care menține viața pe planetă, ci și un generator colosal de energie electrică. Întreaga planetă ar primi destulă energie 24 din 24 de ore.
Modalitatea de a o aduce pe Pământ nu e așa complicată, după cum spuneau japonezii. Energia captată de Lună ar putea fi adusă pe planeta noastră prin microunde sau prin lasere. N-am niciun habar cum ar funcționa asta, dar e frumos ca măcar să visezi la o lume mai bună.