Lupta pentru Lună a început: chinezii cresc bumbac pe satelitul Pământului

de: Florin Cașotă
15 01. 2019

Oamenii au reușit să planteze și să crească plante în spațiu, pe Stația Spațială Internațională, dar niciodată pe Lună. Chinezii ar fi primii care să facă asta.

Sonda Chang’e 4, care la 3 ianuarie s-a aşezat pe faţa ascunsă a Lunii pentru prima dată în istorie, a avut la bordul său seminţe de bumbac, rapiţă, cartof, mostre de drojdie şi ouă de musculiţă de oţet pentru a crea „o minibiosferă simplă”.

Se pare că cercetătorii chinezi au obținut încolțirea primei semințe de bumbac pe Lună, singura sămânță care a germinat până acum.

Aceste semințe de plante se află într-un container închis, ce măsoară 18 centimetri și  și cântărește 3 kg, la bordul satelitului, iar culturile ar trebui să formeze o minibiosferă care s-ar putea autosusține. Organisemele din interior au o sursă de aer, apă și nutrienți pentru a facilita creșterea acestora.

Xie Gengxin, cercetătorul responsabil cu experimentul plantelor pe Lună, a subliniat că echipa sa a proiectat un recipient care ar menţine o temperatură cuprinsă între 1 şi 30 de grade şi permite intrarea luminii naturale şi alimentarea plantelor cu apă şi nutrienţi.

„Este pentru prima dată când oamenii reușesc să crească un organism viu pe Lună”, au spus autoritățile chineze

Abilitatea de a crește plante pe Lună ar fi crucială pentru a face posibil călătoria până pe Marte. Ar înseamna că austronauții și-ar putea crește propria hrană și nu ar mai fi nevoiți să se întoarcă pe Pâmânt pentru asta.

Acest experiment este conceput pentru a testa fotosinteza și respirația – procese în organisme vii care duc la producerea de energie. Una dintre marile provocări este clima instabilă de pe Lună care poate varia de la 100 de grade celsius până la -100 de grade celsius.

În 2013, NASA a anunțat că plănuiește să facă un experiment pentru a studia cum plante precum busuiocul sau ridichiile pot crește pe Lună. Planul nu a fost executat.