Cât de utile sunt jocurile care promit că ajută dezvoltarea inteligenței

de: Bianca Prangate
25 06. 2019

Pe internet găsești tot felul de joculețe care promit să îți antreneze creierul și să te facă mai deștept dacă depui câteva minute de efort pe zi. Dar cât de eficiente sunt ele?

Două echipe de oameni de știință au publicat în 2014 concluziile lor cu privire la eficiența joculețelor de antrenare a creierului, la câteva luni distanță una de cealaltă. Ambele echipe erau formate din experți și au analizat datele disponibile la momentul respectiv – cu toate astea, au ajuns la concluzii extrem de diferite.

Un grup a conchis că „există puține dovezi că jucarea de jocuri pentru creier ar îmbunătăți abilitățile cognitive latente sau că ar permite cuiva să navigheze mai bine tărâmul complex al vieții de zi cu zi”, pe când celălalt că „un corp de dovezi substanțial și aflat în creștere arată că anumite exerciții de antrenare cognitivă pot îmbunătăți semnificativ funcția cognitivă, inclusiv în moduri care sunt aplicabile la viața de zi cu zi”.

Cele două concluzii diferite au fost surprinzătoare. Mai apoi, în 2016, US Federal Trade Commission a hotărât că programul de training pentru creier de la Lumos Labs – care promitea performanțe îmbunătățite la școală și la muncă, plus protecție împotriva Alzheimerului și simptomelor de ADHD – nu avea o bază reală.

Dacă nici cercetătorii nu se pot pune de acord cu privire la eficiența joculețelor de antrenare a creierului, atunci ce ar mai trebui să înțeleagă oamenii? Cercetătorul Walter Boot de la Florida State University’s Institute for Successful Longevity crede că, în baza studiilor efectuate de el și colegii săi, răspunsul poate fi ori „nu se știe”, ori „nu”.

„Dacă vrei să îți îmbunătățești performanța cu privire la o sarcină care este importantă pentru tine, [caută să] practici acea sarcină”, a zis Boot. „Jucarea de joculețe pentru creier s-ar putea să te facă bun doar la jucarea de joculețe pentru creier”.