Cum este folosit Huawei P30 pentru a depista problemele de vedere la bebeluși

de: Florin Cașotă
25 04. 2019

Este greu să-ți dai seama ce fel de problemă are bebelușul tău pentru că acesta nu se poate exprima. Tehnologia poate ajuta în această situație.

În majoritatea situațiilor, copiii nu au posibilitatea de a-și exprima simptomele; tot ceea ce pot face este să plângă, semnalizând disconfortul pe care îl resimt. Copii nu pot exprima în cuvinte că ceva nu este în ordine, ceea ce face mult mai dificilă diagnosticarea bolilor de ochi la copii.

Conform estimărilor realizate de Organizația Mondială a Sănătății, există aproximativ 19 milioane de copii la nivel mondial care suferă de afecțiuni ale vederii. Dacă se intervine din timp, 70–80% dintre aceștia pot beneficia de prevenirea sau tratarea problemelor de care suferă.

Majoritatea afecțiunilor oculare apar în primii cinci ani de viată. De aceea diagnosticarea timpurie este vitală pentru acești copii. Totuși, majoritatea rămân nediagnosticați mult timp, iar acest lucru le afectează vederea, oportunitățile educaționale și dezvoltarea ulterioară.

Depistarea afecțiunilor oculare la copii în mod clasic se bazează pe activități practice – medicul atrage atenția copilului prin mișcarea degetului sau a unui obiect și observă reacția copilului pentru stabilirea afecțiunii acestuia.

Există trei probleme la această metodă de examinare. În primul rând, prezența medicului este suficientă, în sine, pentru a atrage atenția copilului și, prin urmare, reprezintă o formă de interferență. În al doilea rând, decizia finală se bazează în întregime pe interpretarea umană, făcând necesar ca medicii să fie profesioniști deosebiți și cu experiență.

În al treilea rând, această metodă necesită o colaborare activă între medic și pacient, însă numeroși copii nu pot urma corect instrucțiunile medicului (cum ar fi „Privește colțul din dreapta sus a imaginii”), ceea ce influențează rezultatul final.

Inteligența artificială, utilizată pentru depistarea problemelor

În ultimii cinci ani, DIVE Medical și institutul de cercetări medicale IIS Aragon din Spania au dezvoltat un nou tip de dispozitiv medical, denumit DIVE (Devices for an Integral Visual Examination), care poate susține examinarea automată, de mare viteză și cu precizie a funcției vizuale chiar și la pacienții necooperanți, cum ar fi copiii și bebelușii.

Spre deosebire de metoda tradițională în care medicul îndrumă privirea copilului cu un deget sau cu un dispozitiv, DIVE folosește un ecran digital. Astfel se scoate din ecuație elementul interferenței umane și stimularea vizuală este mai precisă.

DIVE înregistrează performanțele copiilor cu vedere normală și pe cele ale celor care suferă de afecțiuni oftalmologice la diferite vârste. Inteligența artificială analizează aceste date, învață diferențele dintre copiii cu și fără afecțiuni oculare. În momentul în care un copil nou este supus examinării, modelul de învățare mecanică (machine learning) poate oferi o analiză suplimentară a stării de sănătate a copilului.

Generația următoare a dispozitivului DIVE va include un telefon mobil Huawei P30, echipat cu procesorul Kirin 980. Kirin 980 este integrat cu o unitate independentă de prelucrare  neurală (NPU), ce asigură prelucrarea prin inteligența artificială oferită de dispozitiv, permițând analizarea locală a datelor, pe un telefon mobil. Modelul de învățare mecanică al DIVE este construit pe platforma deschisă de inteligență artificială a telefonului mobil HiAI 2.0, de la Huawei.

Copiii pot privi acest set de verificări DIVE, conceput pentru evaluarea rapidă și precisă a funcției vizuale, pe MateBook E, computer-tabletă, iar apoi datele referitoare la privirea acestora vor fi transmise spre analiză către telefonul mobil Huawei P30 al unui medic, care poate confirma dacă există semnele unei afecțiuni de vedere latentă. Acest sistem de examinare oftalmologică pentru DIVE este denumit inteligență artificială de urmărire (Track AI).

Mai mult decât atât, Track AI reduce costurile aferente examinării pentru pacienți. Această examinare nu durează mai mult de 15 minute, ceea ce micșorează semnificativ timpul de depistare a afecțiunii oftalmologice și permite ca mai mulți copii să fie verificați într-un interval mai scurt de timp. Cu toate astea, Track AI nu înlocuiește diagnosticarea medicală profesională, ci oferă un instrument de depistare.

Având în vedere faptul că inteligența artificială învață și se perfecționează în mod constant, creșterea bazei sale de date va face ca învățarea mecanică să devină tot mai precisă, ajungând chiar la diferențierea între medii culturale.

În prezent, cinci instituții medicale din Spania, Vietnam, Mexic, EAU și China au demarat etapa colectării de date referitoare la privire, necesare pentru perfecționarea algoritmului inteligenței artificiale. Prin colectarea continuă a datelor și ajustarea modelului de învățare mecanică, instituțiile de cercetare vor fi capabile să realizeze un model mai precis.