Google confirmă că a atins supremația cuantică, în ciuda criticilor IBM
Google este convinsă că a reușit să atingă supremația cuantică odată cu noul său computer, numai că IBM susține contrariul.
Totul a pornit de la un studiu nepublicat, care a ajuns online, în care compania tech susținea că a reușit să dezvolte cel mai puternic computer cuantic din lume. Articolul științific a dispărut rapid de pe internet, ceea ce a ridicat mai multe semne de întrebare.
Google a publicat miercuri, 23 octombrie, rezultatele studiului prin care anunță pe toată lumea că a reușit, într-adevăr, să atingă supremația cuantică. Ce susține Google că a făcut? Ei bine, gigantul tech a dezvoltat un procesor de 54 de qubiți pe care l-a numit Sycamore. Spune că acest computer cuantic extrem de puternic pe care l-a dezvoltat poate rezolva o problemă deosebit de complexă mult mai rapid decât ar putea-o face un computer normal ultraperformant. Astfel, computerul său ar fi rezolvat un calcul în doar 200 de secunde. În schimb, cel mai rapid supercomputer disponibil la momentul actual ar fi avut nevoie de 10.000 de ani să producă un rezultat similar.
IBM spune că Google n-a atins supremația cuantică
E posibil ca asta să fi rezultat în urma unor critici pe care IBM le-a adus la adresa companiei. În esență, aceasta susține că Google n-ar fi atins, de fapt, supremația cuantică, ci acea problemă pe care ar fi rezvolvat-o supercomputerul Google ar putea fi rezolvată și de un sistem clasic.
”Pentru că sensul inițial al termenului de supremație cuantică, propus de John Preskill în 2012, a fost acela de a descrie punctul în care calculatoarele cuantice pot face lucruri pe care computerele clasice nu pot, acest prag nu a fost îndeplinit”, spune IBM despre „reușita” Google.
Susține că Google n-ar fi profitat la maximum de spațiul de stocare al computerului. „O simulare ideală a aceleiași sarcini poate fi efectuată pe un sistem clasic în 2,5 zile și cu o fidelitate mult mai mare”, spune IBM.
IBM are și ea o miză în această discuție. A anunțat anul acesta lansarea unui computer cuantic extrem de puternic, de 52 de qubiți.