Experiență: cum arată o săptămână „tradusă” în aplicațiile de pe telefonul meu

de: Teodora Tudosie
30 04. 2019
Răzvan Băltărețu / PLAYTECH

În ziua de azi există o aplicație pentru orice. Pe lângă cele de bază, Facebook, Instagram sau Netflix, există o groază de aplicații care îți fac viața mai ușoară și fac chestii pentru tine ca să nu-ți mai bați tu capul.

Unele îți cer o listă de ingrediente și îți oferă rețete în funcție de ce ai prin frigider. Altele te ajută să calculezi cât datorează fiecare și cui în grupul de prieteni. Există aplicații care te ajută chiar să găsești cea mai apropiată toaletă publică de locația ta.

Deci nu ne confruntăm sub nicio formă cu lipsa de ofertă. Din acest motiv, rareori mai întreprindem o acțiune fără a folosi în paralel o aplicație.

Timp de o săptămână, am ținut evidența felului în care folosesc aplicațiile. Totul a pornit de la această postare de pe Twitter:

Pe scurt, ne putem descrie o întreagă zi folosind doar numele unor aplicații instalate pe telefon sau versiuni web ale acestora. Dacă te întreb ce ai făcut aseară, în loc să-mi zici că ai venit de la muncă, ai văzut un film și ai mâncat ceva, poți răspunde simplu: Uber, Netflix, Food Panda.

Cum s-a desfășurat „experimentul” meu cu aplicații

Când m-am gândit că aș vrea să-mi monitorizez comportamentul de utilizare al aplicațiilor din telefon – surpriză! – am aflat că există o aplicație și pentru asta. Asta dacă nu ai iPhone, unde opțiunea e disponibilă direct din sistemul de operare.

Am început experimentul luni dimineața. Îmi instalasem cu o seară înainte o aplicație care ține evidența aplicațiilor pe care le folosești pentru a vedea exact ce și cum. Am pornit de la regula că voi folosi totul la fel ca de obicei, deci nu mi-am schimbat în niciun fel comportamentul de utilizare.

Potrivit aplicației, petrec în medie o oră și 45 de minute pe zi pe telefon. Cel mai mult l-am folosit vineri, cam trei ore, și cel mai puțin joi, doar 53 de minute. Pare destul de puțin, sigur. Totuși, în timpul săptămânii, petrec cam opt ore în fața laptop-ului, la job. La asta se adaugă și timpul petrecut pe laptop-ul de acasă.

Ce aplicații folosesc cel mai des într-o săptămână

Chiar și când nu am folosit aplicațiile de pe telefon, am folosit de multe ori versiunile web ale acestora.

În fiecare dimineață de luni până vineri, prima interacțiune e din start cu o aplicație: Alarma. Deși asta e mai mult o necesitate decât o opțiune pe care aș alege-o.

Intru apoi pe Spotify și las să cânte cât timp îmi beau cafeaua și mă pregătesc să plec și nu-l opresc până când ajung la birou. Aici aprind laptop-ul și-mi petrec următoarele opt ore pe Chrome, Google Docs și Gmail. Printre astea, câteva scroll-uri pe Instagram și Facebook în pauze.

Când uit să dezactivez Bluetooth-ul telefonului sau să sting toate device-urile când plec de acasă (ambele se întâmplă destul de des), sunt întâmpinată când ajung înapoi de scurtul „beep” al boxei portabile atunci când se face conexiunea cu telefonul. Ceea ce-mi amintește că pot pune muzică în timp ce mai fac câte ceva prin casă.

De cele mai multe ori nu rezist și dau play unui playlist și las să cânte până trec la altă aplicație. De obicei, Netflix sau YouTube.

La toate astea se adaugă Facebook Messenger, pe care o folosesc cel mai des, dar nu constant, de dimineața până seara.

În weekend-ul experimentului am plecat din București cu trenul și dacă nu aș fi folosit Uber, n-aș fi ajuns la timp la gară. Până și biletul de tren l-am cumpărat cu ajutorul unei aplicații, pentru că am plătit cu Revolut.

Cu ce m-a ajutat experiența

În afara timpului petrecut cu oamenii apropiați, se întâmplă rar să nu am un device în față sau cel puțin undeva în imediata apropiere. Oricât de entertaining și utile ar fi, nu am putut să nu mă gândesc puțin la dificultatea de a sta departe de aplicații.

Nu pot spune că sunt vreo dependentă de tehnologie. Îmi place să cred că aș putea reduce timpul petrecut pe telefon sau pe laptop, dacă ar fi nevoie. Totuși, mi-am dat seama că folosesc majoritatea aplicațiilor pentru propriul entertainment, ca să comunic cu lumea, să ascult muzică, să văd filme etc.

Pe de altă parte, mi-ar fi destul de greu să renunț la cele care sunt cu adevărat utile și practice, cum ar fi Uber Eats sau aplicația de la bancă.

Totuși, probabil n-o să opresc Spotify-ul în metrou, nici n-o să mă uit mai puțin pe Netflix și cu siguranță n-o să mă opresc din a folosi Uber (asta dacă nu-l interzice guvernul).

Nu știu dacă e tocmai rău faptul că folosim atâtea aplicații, în mai toate momentele zilei. Nu zic nici că e bine. Dar cred că e important să devenim conștienți de tehnologia care ne controlează viața și dacă ne-am putea descurca fără ea.