Efectul țigărilor electronice e mai dramatic decât ar vrea producătorii să crezi

de: Diana Radu
10 10. 2019

Oamenii de știință vin cu noi dovezi care îți arată că țigările electronice nu sunt cu nimic mai bune decât cele clasice, ci din contră. La ce riscuri te expui dacă fumezi țigări electronice?

Cercetătorii de la Facultatea de Medicina din cadrul New York University (NYU), au realizat un studiu care arată că țigările electronice cauza cancer. Înainte de a ajunge la această concluzie, specialiștii au expus 40 de șoareci timp de 54 de săptămâni la fum rezultat de la țigări electronice cu nicotină.

Iar rezultatele au arătat că nouă dintre cei 40 de șoareci care au luat parte la studiu, au dezvoltat cancer pulmonar. Mai mult, alți 23 de șoareci au dezvoltat hiperplazie de vezica urinara, adică au suferit o modificare genetică care contribuie la creșterea unui tip de țesut anormal, adesea prezent în cazurile de cancer.

Prin comparație, doar unul dintre cei 17 șoareci de laborator expuși la fum rezultat de la țigările electronice fără nicotină a dezvoltat hiperplazie.

Țigările electronice pot provoca cancer pulmonar

Cu toate că țigările electronice conțin cu 95% mai puține substanțe chimice, cercetătorii explică că substanțele chimice adaugate în timpul procesării tutunului transformă nicotina în nitrozamină, care este cancerigenă. Iar acest lucru este valabil atât în cazul șoarecilor cât și în cazul oamenilor.

Însă, având în vedere că numărul de subiecți folosiți în cadrul testului a fost unul relativ mic, specialiștii intenționează să desfășoare încă o serie de teste mai ample care să susțină ipoteza conform căreia țigările electronice provoacă cancer.

„Următorul nostru pas pe această linie este să mărim numărul de soareci studiați pentru scurtarea și prelungirea timpului de expunere la țigări electronice și, ulterior, analizarea modificărilor genetice provocate de fumul rezultat de la țigările electronice”, a explicat Herbert Lepor de la NYU, unul dintre coautorii studiului.