De ce interzicerea țigărilor electronice nu va duce la scăderea consumului

de: Ciprian Ioana
05 11. 2019

China a anunțat că va interzice vânzarea online a țigărilor electronice. De asemenea, vor fi interzise și acele dispozitive care au făcut industria de vaping să prospere, dar să se și confrunte cu critici. Efectul s-ar putea să fie altul decât cel dorit.

China a pus tunurile pe industria de vaping. Beijingul a anunțat că toate site-urile care găzduiesc campanii în această zonă sau care vând țigări electronice vor fi închise. Autoritățile au decis să intervină după ce au văzut datele din piață.

Piața țigărilor electronice din China a urcat de la 451 de milioane de dolari în 2016 la 718 milioane de dolari anul trecut. Astfel de dispozitive sunt la mare căutare, mai ales pentru că nu sunt vizate de o reglementare foarte dură. Dar acest lucru se va schimba.

Măsura are un singur scop: să-i facă pe adolescenți să renunțe la țigări electronice și alte asemenea dispozitive. Numai că s-ar putea ca efectul să fie altul decât cel urmărit.

Interzicerea țigărilor electronice nu descurajează fumatul, ba dimpotrivă

China nu e singura țară care ia astfel de măsuri. Țigările electronice sunt interzise la vânzare online și în țări precum Brazilia și Australia. Gigantul din domeniu, Juul, e vizat de o anchetă în Statele Unite, pentru că majoritatea clienților sunt adolescenți. Numai că analiștii Moody’s atrag atenția că astfel de măsuri vin, de fapt, cu alte consecințe.

Un raport de săptămâna trecută arată că interzicerea țigărilor electronice ar putea duce, de fapt, la creșterea vânzărilor țigărilor clasice sau a altor produse care conțin nicotină. Informația a apărut în contextul în care gigantul din industria tutunului Altria a cumpărat o participație de 35% la Juul, în schimbul a 4,5 miliarde de dolari.

Altria a făcut această investiție în decembrie 2018, când se prefigura că vânzările de țigări clasice se vor prăbuși. Înainte ca Juul să intre în atenția organismelor de reglementare, Moody’s se aștepta ca investiția Altria să aducă 200 de milioane de dolari venituri doar în primele 12-18 luni. Acum, previziunile nu mai stau în picioare pentru că produsele Juul s-ar putea vinde mai prost.