De ce ar putea fi revoluționară tehnologia care micșorează lucruri
Oamenii de știință au reușit să marcheze o nouă premieră în lumea științei. Mai exact, aceștia au inventat o metodă prin care pot micșora obiecte fix așa cum ai văzut în filme. Cum au reușit?
O echipă de cercetători de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) a realizat un experiment în cadrul căruia a creat o tehnologie care este capabilă să micșoreze obiectele atât de mult încât ai nevoie de un microscop pentru a le vedea. Așadar, mărimea oricărei structuri simple poate fi redusă la o miime din mărimea sa originală.
La ce ne-ar putea ajuta tehnologia creată de cercetători
Ei bine, această tehnologie ar putea fi folosită pentru a crea roboți minusculi cu scopul de a ne îmbunătăți viața zilnică. „Oamenii au tot încercat să inventeze echipamente mai bune pentru a crea nanomateriale vreme de ani buni”, a zis profesorul de neurotehnologie Edward Boyden, care a condus studiul de dezvoltare a tehnologiei de micșorare. „Sunt tot felul de lucruri pe care le poți face cu așa ceva”.
De asemenea, invenția ar putea fi de mare folos și în lumea medicinei. De exemplu, roboții minusculi ar putea fi dotați cu medicamente de cancer, astfel încât să poată pătrunde în corpul uman și să acționeze doar asupra celulelor canceroase.
Cu siguranță sunt o mulțime de lucruri care ar putea fi făcute cu ajutorul obiectelor micșorate, așa că inevitabil apare următoarea întrebare: cum se realizează o astfel de tehnologie revoluționară.
Cercetătorii de la MIT spun că e nevoie doar de un laser și de un gel absorbant, materiale care se găsesc în majoritatea laboratoarelor de biologie și inginerie. Astfel, cu ajutorul laserului, cercetătorii crează o structură din gel absorbant, căreia i se poate atașa orice material, de la metal la ADN. Iar ulterior, întreaga structură este redusă la mărime microscopică.
„În mod normal, nanotehnologia folosește tehnologii foarte scumpe și necesită camere sterile, dar nu am avut nevoie să facem asta”, a zis Rodriques. „Este destul de dificil să ne imaginăm toate lucrurile pe care le putem face cu asta”.