Cum și când a pornit mișcarea anti-vaccin care face ravagii în prezent

de: Bianca Prangate
30 01. 2019

Mișcarea anti-vaccinistă este o realitate periculoasă – atât de periculoasă încât Organizația Mondială a Sănătății a desemnat-o ca fiind una din cele mai mari amenințări asupra sănătății publice din 2019. Dar cum a luat naștere această mișcare toxică?

Acum 16 ani, omul de știință Andrew Wakefield a publicat în jurnalul medical The Lancet un studiu în care sugera că între vaccinare și autism ar exista o legătură. Au urmat ani de controverse, în care mulți părinți și-au pierdut încrederea în ideea de vaccin. După acești ani, s-a dovedit că toate concluziile lui Wakefield au fost, de fapt și de drept, inventate. El nu a folosit statistici și un grup de control, iar studiul s-a bazat pe amintirile oamenilor.

De atunci, s-au investit milioane de dolari în studii noi, care să arate dacă există, totuși, vreo legătură între vaccinuri și autism. Un studiu efectuat pe un grup de 500 de copii în anul 1989 nu a găsit vreo legătură. Au urmat apoi alte studii – în 2001 (pe 10.000 de copii) și în 2002 (pe 537.000 de copii), care, la rândul lor, nu au găsit vreo conexiune între vaccinuri și autism.

În 2004, publicația The Lancet a lansat o declarație prin care a respins concluziile studiului realizat de Wakefield, spunând chiar că acesta a falsificat faptele. Un an mai târziu, cercetătorii au analizat 31 de studii (realizate pe un eșantion total de mai bine de 10.000.000 de copii) și au ajuns la concluzia predecesorilor lor – că între vaccinare și autism nu există vreo legătură.

Problema este că s-au instalat deja mai multe mituri cu privire la vaccinuri. Un exemplu ar fi că decizia de a nu vaccina un copil nu îi va afecta și pe ceilalți din jur – nimic mai neadevărat. Copiii nevaccinați care iau contact cu o boală anume pot să o dea mai departe la bebelușii cărora nu li s-a făcut încă vaccinul și oamenilor al căror sistem imunitar este compromis.

În realitate, vaccinurille au dus la eradicarea variolei și, în prezent, salvează până la opt milioane de vieți pe an. Când luăm în considerare aceste lucruri și multitudinea de studii care arată că concluziile lui Wakefield au fost doar praf în ochi, e greu să ne imaginăm că, în 2019, încă există atâția oameni care nu cred în vaccin.