Cum poți plăti cu amprenta în România și cât de sigur este sistemul

de: Florin Cașotă
02 08. 2019

În 2019 ai mai multe metode de plată în România: poți alege să plătești cash, cu cardul contactless sau cu telefonul, dar poți efectua plăți și cu amprenta.

Ultima metodă de plată este disponibilă doar în trei magazine Auchan din București. Ea a fost implementată prima dată la finalul anului 2018 în magazinele Auchan Militari și Auchan Drumul Taberei, la casele rapide, iar acum este disponibilă și la Auchan Controceni. Planul este ca această metodă de plată să fie implementată în toate magazinele Auchan din București, pentru ca apoi extinderea să aibă loc la nivel național.

După anunț multe lume s-a întrebat, și pe bună dreptate, cum funcționează mai exact produsul și cât de sigură este această metodă de plată. Am vorbit cu reprezentanții companiei ca să aflăm exact cum stă treaba cu plata cu amprenta și dacă ar trebui să ai încredere în așa ceva.

Cum poți să plătești cu amprenta în România

Îți instaleazi aplicația well.com (da, așa se numește – disponibilă pe Android și iOS), parcurgi pașii necesari (introducerea datelor personale, dar și datele unui card, ce trebuie să fie emis în România, deci fără carduri Revolut) și poți să te duci la unul dintre cele trei magazine Auchan, menționate anterior.

După ce ai făcut cumpărăturile mergi la o casă de self check-out ce are opțiunea de plată cu amprentă. Urmezi intrucțiunile și înrolezi amprenta ta pe unul dintre dispozitive de plată. Odată ce amprenta a fost înrolată, aceasta este asociată contului respectiv în aplicație. Ulterior, la efectuarea unei plăți, îți pui degetul pe cititorul de amprentă de pe terminal, amprenta este citită și transmisă către telefonul mobil, moment în care se face verificarea acesteia. Pentru a se asigura că amprenta aceea este asociată acelui cont bancar.

„În momentul înrolării, dispozitivul se conectează cu telefonul clientului prin Bluetooth, informația fiind criptată în baza unui certificat de Securitate utilizat pentru autentificarea utilizatorilor”, spune Cristina Ivasuc, Director Marketing Oney România. Oney Bank face parte din Holdingul francez Auchan, reprezentand divizia financiar-bancara a grupului.

Dacă informația transmisă este identică cu cea stocată în aplicație, tranzacția se transmite către server împreună cu certificatul de securitate, banii se retrag de pe card și plata este efectuată. Așa că, data viitoare când ești la cumpărături poți să plătești doar cu degetul. Sigur, tot trebuie să ai bani în cont și telefonul în buzunar. Dispozitivul mobil nu trebuie deblocat, ci doar trebuie să aibă activ bluetooth-ul, pentru ca tranzacția să funcționeze.

Până la urmă, dacă ai încredere în amprentă pentru deblocarea telefonului (care conține și informații finaciare) atunci ar trebui să fii ok și cu plata cu autentificare prin amprentă.

De la implementarea metodei de plată, adică în șase luni, peste 5000 de persoane au descărcat aplicația, spune Cristina Ivasuc, fără a menționa dacă toate acele persoane au efectuat și o plată. Cine au fost curioșii să încerce această metodă de plată? „Utilizatorii aplicației Well.com au media de vârstă cuprinsă între 18 și 50 de ani, apreciază metodele și instrumentele care îi ajută să își gestioneze eficient timpul, evită pe cât posibil cozile în magazine și, de aceea, de cele mai multe ori aleg varianta de self-payment”, spune Cristina Ivasuc.

Sistemul pare a fi fost unul de care românii au fost interesați și pe care Auchan ar vrea să-l extindă în viitor în România. „Rezultatele proiectului pilot sunt încurajatoare, fapt pentru care am demarat a doua etapă, de implementare a tehnologiei în toate magazinele din Bucuresti, cu intenția de a o extinde, ulterior, în toate magazinele din rețea”, spune și Tiberiu Dănețiu, Director Marketing Auchan Retail România.