Tehnologia care ar putea revoluționa crearea de medicamente

de: Teodora Tudosie
03 09. 2019

E evident că inteligența artificială poate fi utilă într-o varietate mare de domenii. Acum poate fi folosită și pentru crearea unor medicamente.

Experții au reușit să descopere o modalitate prin care inteligența artificială poate fi folosită pentru a accelera procesul de dezvoltare al medicamentelor. Este vorba despre cercetătorii de la Insilico Medicine, un startup din Hong Kong, în colaborare cu University of Toronto.

Aceștia au folosit tehnologia machine learning pentru a identifica un potențial remediu pentru fibroză. Astfel, au reușit să identifice în numai 21 de zile șase tipare de molecule care ar targeta o proteină responsabilă pentru apariția fibrozei. Odată sintetizate în laborator patru dintre acestea au dat rezultate încurajatoare.

Cea mai promițătoare dintre acestea a fost testată chiar pe șoareci, iar cercetătorii au ajuns la concluzia că molecula generată de inteligența artificială ar putea da rezultate în cadrul unui nou medicament.

Cum cercetătorii au folosit inteligența artificială

Automatizarea producției de medicamente ar putea fi extrem de benefică pentru toată populația planetei. Motivul principal? Producția medicamentelor este extrem de costisitoare. Potrivit unor estimări, ar costa aproximativ 2,6 miliarde de dolari pentru a aduce un nou medicament pe piață. Inteligența artificială ar putea ajuta în acest sens, reducând semnificativ timpul și eforturile necesare pentru ca experții să poată începe testarea medicamentelor.

Sistemul folosit de cei de la Insilico Medicine funcționează așa: inteligența artificială se uită la molecule despre care se știe deja că pot avea efect asupra structurii țintă. Astfel, le prioritizează pe cele care par cele mai promițătoare în dezvoltarea unui tratament.

Totuși, acest lucru este destul de departe de a deveni realitate prea curând, spun unii experți. Adam Renslo, profesor de biochimie la University of California-San Francisco spune că există mai multe limite în ceea ce privește descoperirea moleculei cu ajutorul inteligenței artificiale. Este de părere că inteligența artificială a funcționat în această situație pentru că datele pe care le avea la dispoziție au fost extrem de cantitative. Astfel, în cazul în care datele ar fi mai puține, rezultatele nu ar fi la fel de promițătoare.

În orice caz, noua descoperire promite multe, iar viitorul ar putea fi ceva mai favorabil.