Tesla tocmai a înregistrat cea mai mare performanță din istoria sa

de: Ciprian Ioana
25 10. 2019

Tesla a reușit să întreacă gigantul General Motors și să devină cea mai valoroasă companie auto din Statele Unite. Acțiunile companiei lui Elon Musk au crescut puternic și, deși are modele puține și nișate, a reușit să ia fața GM.

Tesla este, în acest moment, cea mai valoroasă companie auto din Statele Unite, reușind să ia fața General Motors. Valoarea companiei lui Elon Musk (market cap) a sărit de 53 de miliarde de dolari. General Motors e evaluată la doar 51 de miliarde de dolari. O acțiune Tesla se tranzacționa, la închiderea ședinței bursiere, la 298 de dolari.

Pe parcursul ședinței de tranzacționare, a fost un salt de peste 20% al acțiunilor companiei lui Musk. Ziua s-a încheiat cu o creștere de 17%.  Iar asta datorită rezultatelor din trimestrul al treilea.

Tesla a luat fața General Motors

Tesla a raportat profit în trimestrul al treilea, în ciuda problemelor din fabrică ale modelelor sale și în ciuda ratării unor ținte de producție. Astfel, îngrijorările analiștilor au fost spulberate și, chiar dacă urmează vremuri grele, aceștia sunt optimiști.

Firma lui Elon Musk a ajuns la o capitalizare de 53 de miliarde de dolari, peste valoarea de 51 de miliarde de dolari a General Motors. Profitul Tesla înregistrat în trimestrul al treilea s-a datorat reducerii costurilor și eficienţei operaţionale. În total, Musk a livrat 97.000 de autoturisme, cu 2% mai multe decât în precedentele trei luni.

Cei care au pariat pe scădere în cazul acțiunilor Tesla au pierdut nu mai puțin de 1,4 miliarde de dolari, notează Reuters. Au rămas, astfel, cu un profit cu 70% mai mic decât cel înregistrat pe parcursul anului. Per total, pe 2019, acțiunile Tesla au scăzut cu doar 10 procente.

„Este un puternic pas înainte, dar Tesla trebuie să arate că aceste rezultate sunt sustenabile și se știe că parcursul nu e întotdeauna în sus în cazul companiei”, susțin analiștii Credit Suisse.

Recent, Tesla a primit aprobare pentru a construi o fabrică și în China. E prima companie din afara granițelor care e lăsată de Beijing să-și desfășoare activitatea fără să fie nevoită să intre într-un joint venture cu un partener local.

Pentru a fi sigură că-și păstrează rezultatele bune, Tesla a apelat și la niște trucuri deloc pe placul clienților. Rămâne de văzut dacă se va dovedi o mișcare câștigătoare sau din contră.