Cum a ieșit Raed Arafat, pe cazul Caracal, să-și facă imagine și să zică truisme

de: Răzvan Băltărețu
29 07. 2019

Raed Arafat se bucură de-o imagine bună în România datorită fondării SMURD. Dincolo de acest serviciu, ultimii cinci ani au părut, pentru el, mai mult o cursă prin care să-și crească mai mult brandul personal. Așa a făcut-o și acum pe cazul Caracal și a readus în discuție cartelele prepay cu buletinul.

Raed Arafat e în prezent șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Pe 28 iulie, a ieșit la declarații pe cazul crimei din Caracal și a spus o banalitate: e nevoie de modificări legislative ca în România să nu mai moară cetățeni din prostia și nepăsarea statului prin autoritățile sale.

Cum crede Raed Arafat că susține modernizarea serviciului 112

„[…] s-a ridicat problema consimţământului localizării persoanei care apelează la 112. Nu numai din partea statului, dar şi din partea operatorilor de telefonie mobilă. Modificarea [legislativă] poate fi că în momentul în care ai sunat la 112 ai dat deja consimţământul că vei fi localizat. Şi acesta e un aspect legislativ care urmează să fie introdus în lege”, a spus Raed Arafat. Ceea ce e implicit în tehnologia AML despre care STS a spus că urmează s-o implementeze, imediat ce e clar cine se va ocupa de acest demers.

Raed Arafat s-a mai legat de un aspect: cartele preplătite fără buletin. „Poate fi corelat cu o adresă cu număr de buletin cu tot care să ne permită să ştim a cărei persoană e numărul folosit. O să vedem abordarea pe care o vom propune în raportul către premier”, a afirmat acesta. El nu a dezvoltat însă ipoteza: cum ar fi ajutat în cazul din Caracal? Și dacă ar fi ajutat, cine trebuia să identifice posesorului cartelei? Iar aceasta e posibil cea mai mare fumigenă din declarațiile sale.

Așa a deschis o discuție veche, care a prins avânt mai ales prin 2016. Într-un articol publicat atunci am spus că în maximum cinci ani și România își va identifica utilizatorii de prepay cu buletinul. Încă din 2013 erau 80 de țări care implementaseră această strategie de identificare. Iar în atacul terorist din Bruxelles au fost folosite cartele SIM din România. Erau prepay. Dar MAI știa din 2014 că se întâmplă asta și n-a făcut nimic.

Raed Arafat acum nu face decât să pornească o discuție inutilă. Inutilă raportat la cazul pentru care a ieșit să cuvânteze.

Șeful DSU a amintit și de Apel 112, aplicația care e utilă, dar dacă ții cont de limitările ei. Nu-i nici pe departe la fel de salvatoare ca apelul clasic la 112. „Populaţia ar trebui să descarce aplicaţia 112, care există deja, şi care poate salva vieţi”, a spus Raed Arafat. Aceasta este de o măsură provizorie, până la implementarea unui sistem modern.

Ceva mai serios despre STS și apelurile de urgență

Pe subiectul sistemului învechit de 112, controlat de STS, Raed Arafat a avut o idee bună. „STS să meargă mai departe, semnând contractul cu entitatea care au decis că e câştigătoare, cu clauză suspensivă. Atunci există un mod de compensare a celui care pierde profitul, de la decizia instanţei. Asta înseamnă că nu mai aşteptăm decizia contestaţiei. Se poate semna deja contractul, cu clauză suspensivă şi pot începe demersurile de modernizare a sistemului 112”, a mai declarat acesta.

Declarațiile n-au fost foarte închegate și-au amintit de momentul RO-ALERT. Similar șeful DSU a vorbit și despre știri false. Și după astfel de momente nu e clar dacă o face doar pentru a fi preluat de presă sau chiar vrea schimbări.