Descoperirea neobișnuită din cel mai adânc loc de pe planetă

de: Teodora Tudosie
31 05. 2019

Cel mai adânc punct de pe suprafața Pământului este Groapa Marianelor, iar cercetătorii au descoperit că aceasta conține păduri rare de corali.

Cercetătorii chinezi au descoperit păduri rare de corali în cel mai adânc loc de pe planetă, pe un munte submarin din Groapa Marianelor. Pentru a obține imaginile, oamenii de știință au folosit Discovery, un vehicul pe care l-au operat de la distanță, potrivit agenției chineze Xinhua. Aceștia au surprins pădurile de corali multicolore în imagini video de calitate înaltă.

Detectarea acestor organisme la o adâncime atât de mare reprezintă o descoperire foarte importantă pentru studiul amănunțit al biodiversității și resurselor marine de pe Pământ, a declarat Zheng Zinqing, cercetător chinez, pentru Global Times.

Printre organismele descoperite se numără corali negri, bureți și chiar și homari plați. Inițial, cercetătorii au descoperit aceste „grădini subacvatice” la o adâncime de 880 de metri, în Groapa Marianelor. Aceasta se află în Oceanul Pacific și ajunge la o adâncime de aproximativ 11 kilometri.

Pădurile de corali din cel mai adânc loc de pe Pământ

În mod obișnuit, aceste păduri de corali se pot observa la 30 de grade latitudine nordică și sudică, dar și la cei doi poli. De această dată, cercetătorii au putut observa coralii într-o zonă aflată la 10 grade latitudine nordică, pe un munte submarin. „Este foarte rar să vedem o pădure de corali atât de multicoloră”, a declarat Xu Kuidong, cercetător-șef al operațiunii.

Pădurile de corali cresc pe zonele cu munți submarini unde există un amestec de curenți oceanici. Aceștia ar aduse cantități mari de hrană către aceste organisme. De asemenea, acesta este și un habitat propice pentru dezvoltarea coralilor. Recifurile de corali reprezintă mai puțin de două miimi din suprafața oceanelor, dar susțin aproximativ un sfert din viața marină.

Efortul de cercetare al cercetătorilor chinezi se va desfășura pe o perioadă de 20 de zile, în mai multe serii de investigații ale munților submarini din Groapa Marianelor.