Soluția pentru urgențe creată de un român poate salva vieți mai bine decât 112. De ce n-o vrea STS?

de: Teodora Tudosie
27 09. 2019
Cell 411

În cazul unui pericol, e posibil ca un apel la 112 să nu fie suficient pentru a te putea salva. În acest sens, un român stabilit în SUA vine cu Cell 411, o aplicație menită să te lase să te ajuți singur, dacă statul român nu o face.

Data viitoare când te vei confrunta cu o situație periculoasă, aplicația Cell 411 ți-ar putea fi la îndemână. Partea interesantă e că aceasta a fost dezvoltată de un român. Este vorba despre Virgil Văduva, care a emigrat din România la un an după Revoluție și locuiește în Statele Unite de aproape 30 de ani.

Cell 411 este o aplicație pentru situații de urgență, iar cu ajutorul acesteia poți să-i alertezi mai ușor pe ceilalți atunci când ești în pericol, printr-un singur buton. Totuși, aceasta nu este doar folosită pentru alertare, ci este un adevărat sistem de intervenție și administrare în timp real al situațiilor de urgență.

Avantajele pe care aplicația le aduce sunt numeroase. Cu toate acestea, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a ales să implementeze sistemul RO-ALERT în România, deși echipa Cell 411 prezentase ce poate să facă tehnologia sa.

Pentru a înțelege mai bine gândirea din spatele aplicației, nivelul de utilitate al acesteia, dar și procesul prin care creatorii săi au încercat s-o implementeze și în România, am discutat cu Steve Kovacs, managerul de proiect și dezvoltare al proiectului Cell 411.

Cum funcționează Cell 411

Pentru început, va trebui să creezi în interiorul aplicației niște grupuri, pe care creatorii săi le-au denumit „celule”. Aici vei adăuga persoane apropiate ție care vor primi alertele tale și vor putea interveni rapid. Acesta ar reprezenta un avantaj uriaș pentru persoana care se află în pericol într-un anumit moment.

De altfel, acesta este și unul dintre motivele pentru care aplicația are un caracter descentralizat, dar și ideea de la care a pornit, de fapt aplicația, spune Steve Kovacs. „Oamenii mai degrabă vor apela și vor fi dispuși să își ajute membrii familiei, cercul de prieteni, colegii și comunitatea în situații de urgență, decât ar face-o un străin acționând într-o ierarhie centralizată și ultra-birocratizată”.

Cât de utilă este aplicația față de un simplu apel la 112

Avem multe exemple în care statul nu a reușit să administreze în mod corect o situație periculoasă semnalată printr-un apel la serviciile de urgență. Avem cazurile deja binecunoscute precum cel al Alexandrei Măceșanu, fata violată și ucisă de Gheorghe Dincă. Sau cel al accidentului aviatic din 2014, în urma căruia doi oameni au murit pentru că STS nu a reușit să-i localizeze la timp, după ce au sunat la 112.

Pe lângă acestea, unii am experimentat pe propria piele astfel de situații sau am auzit de la cunoscuți. Poți vedea aici câteva exemple ale unor oameni care s-au confruntat cu operatori neîncrezători.

Așadar, l-am întrebat pe Steve Kovacs cum te poate ajuta mai mult Cell 411 decât un apel la 112. Mi-a explicat că aplicația nu e doar una de alertare, ci este un sistem complet de intervenție și administrare în timp real a situațiilor de urgență. Astfel, de îndată ce utilizatorul trimite alerta către grupurile (celulele) sale alcătuite din familie, prieteni, colegi etc., aceștia vor primi instant o serie de informații.

Așadar, vor fi alertați asupra tipului de pericol în care se află utilizatorul, locația exactă a acestuia (precizie de până la un metru), ghidare pas-cu-pas pe hartă până la locația emitentul alertei, dar și un chat pentru a putea comunica cu acesta. De asemenea, odată ajuns la fața locului, respondenții pot oferi și primul ajutor. Vor cunoaște exact datele celui afectat: de la grupă sanguină, alergii sau alte sensibilități medicale.

Un alt avantaj îl reprezintă posibilitatea distribuirii de media prin intermediul Cell 411. Astfel, utilizatorii pot transmite în timp real poze sau videoclipuri din situația în care se află. De asemenea, acestea pot fi publicate direct pe contul de YouTube. Astfel, cei care primesc alerta vor știi exact cu tipul de urgență cu care utilizatorul se confruntă.

Discuții cu STS

În 2017, echipa din spatele Cell 411 a prezentat proiectul reprezentanților STS. În acel moment, erau în procesul implementării sistemului Cell Broadcasting, cunoscut acum drept sistemul RO-ALERT (se aflau în faza de licitație). STS a fost interesat și de Cell 411.

„Am avut parte de un răspuns extrem de pozitiv din partea acestora, primind și recomandări, solicitări de noi funcții pe care să le integrăm, lucru care l-am și făcut într-o versiune personalizată lor, denumită RO 112”, spune Steve Kovacs.

Varianta personalizată pentru STS include atât o platformă mobilă de administrare a alertelor, utilizatorilor și resurselor materiale și umane disponibile, cât și un sistem de monitorizare automat al calamităților naturale din România.

A existat și ideea interconectării Cell 411 cu sistemul RO-ALERT. Până la urmă, STS nu a văzut atunci Cell 411 drept cea mai bună opțiune și a ales să meargă pe varianta RO-ALERT.

Totuși, discuțiile cu STS nu s-au oprit. Procesul de integrare a tehnologiei durează de mai bine de doi ani. Cu toate acestea, echipa Cell 411 spune că speră să poată prezenta cât mai curând sistemul de intervenție rapidă dezvoltat acum specific cerințelor și nevoilor STS.

Steve Kovacs spune că tehnologia ar putea fi implementată chiar mâine. „Singurul factor limitator este cel uman, birocratic și administrativ ierarhic, de care toate departamentele de stat depind”, mai adaugă acesta.

Ce aduce în plus Cell 411 sistemului RO-ALERT

Despre Cell Broadcast, tehnologia din spatele RO-ALERT, managerul de proiect spune că este o tehnologie din anii ‘90 extrem de limitată. Au semnalat și STS-ului limitările acestui sistem. Printre acestea se numără „raza mult prea extinsă și inexactă în emiterea alertelor, inabilitatea localizării utilizatorilor recipienți de alerte, unidirecționalitatea alertelor și lipsa oricărei comunicări cu cetățenii”, potrivit managerului de proiect.

Echipa Cell 411 nu vrea să înlocuiască RO-ALERT, ci urmărește să îl integeze și să îl facă mai bun, mai util pentru cetățeni în situațiile periculoase.

Sistemul de intervenție pe care aceștia îl propun ar aduce o serie de avantaje. În primul rând, ar oferi autorităților competente informații mult mai precise și mai rapide cu privire la identitatea celor care apelează la 112. De asemenea, ar avea și informații precise legate de locația incidentului, natura urgenței (prin intermediul imaginilor foto-video).

În plus, Cell 411 ar ajuta la decongestionarea sistemului actual 112. „Ar putea contribui la o mai bună identificare a celor care abuzează sistemul, iar asta fără a restricționa întreaga populație în a apela liber la servicii de telefonie și internet mobile”, spune Steve Kovacs.

Cât de populară e Cell 411 în rândul populației

Aplicația are deja peste 130.000 de utilizatori la nivel global. Dintre aceștia 80.000 folosesc versiunea gratuită.

Aplicația este deja destul de populară, în special în SUA, locul în care au pornit inițial serviciul. Urmează apoi restul continentului American și Africa de Sud. Aici mai multe firme private folosesc o versiune personalizată a Cell 411. „Am fost surprinși să vedem utilizatori inclusiv din Hong Kong, ca urmare a evenimentelor recente din acea regiune”, spune Kovacs.

Au ajuns destul de recent și în Europa, însă în România nu sunt decât câteva mii.

Mai spune și că s-ar fi așteptat ca aceasta să fie adoptată de cei aflați în zona rurală, zone unde accesul serviciului 112 și al autorităților ar fi mai dificil. „Din păcate, oamenii vor ajunge să se pregătească mai bine și să caute soluții doar după ce au fost afectați de anumite evenimente tragice”, mai spune managerul de proiect.

Astfel, echipa din spatele Cell 411 face eforturi în direcția informării publicului cu privire la soluțiile alternative pe care le au, care le-ar putea salva viața.