Ce se întâmplă cu Uber în Cluj: surpriza de la Curtea de Apel

de: Răzvan Băltărețu
26 04. 2019

Uber a intrat pe piața din Cluj în august 2016. Din 2018 are probleme mai mari de natură juridică în lipsa unui cadru legal național. Acum avem și o decizie definitivă.

În ultimii ani, Uber a avut probleme în Cluj în urma unui proces intentat de Asociaţia de Monitorizare Taxi Transilvania din Cluj-Napoca. E un capitol din lupta industriei taximetriei cu noile platforme de transport, cum sunt Uber și Bolt (fostă Taxify).

Înainte de decizia de-acum, Tribunalul Comercial Cluj a decis, în iunie 2018, încetarea şi interzicerea practicilor de concurenţă neloială desfăşurate de Uber. Decizia a fost bazată pe faptul că Uber furnizează servicii în domeniul transportului și nu are autorizație.

În 2019, Guvernul a modificat legea taximetriei, ceea ce scoate în afara legii și Uber. Tot Guvernul a promis că lucrează la un cadru legal pentru companie și servicii de ridesharing.

Decizia definitivă din Cluj în ceea ce privește activitatea Uber

„Curtea de Apel Cluj dispune încetarea şi interzicerea practicilor de concurenţă neloială desfăşurate de pârâta SC Uber Systems România SRL constând în furnizarea de servicii de suport referitoare la verificarea documentaţiei prezentate de furnizori şi a stării autovehiculului, precum şi în sesiuni de informare a furnizorilor care doresc să utilizeze aplicaţia UBER, toate în legătură cu furnizarea de servicii de transport pe raza municipiului Cluj Napoca. Dispune publicarea dispozitivului prezentei hotărâri într-un ziar de largă circulaţie, pe cheltuiala pârâtei. Decizia este definitivă şi executorie”, se arată în documentul oficial.

În România încă nu există o legislație care să reglementeze ridesharing. Astfel, singura lege care există e cea a taximetriei și presupune existența unei licențe, unui dispecerat și a stațiilor în mașini. Natura Uber și a altor servicii similare e însă bazată pe aplicație, care a devenit un dispecerat în sine. De aici pornește și neconcordanța între ce legi există, în România și la nivel mondial, și activitatea companiilor de acest tip.

Ce spune Uber despre decizia din Cluj

Decizia este dezamăgitoare, însă dorim să-i asigurăm pe pasagerii și pe șoferii parteneri care se bazează pe Uber în Cluj că aplicația poate continua să funcționeze. Între timp, am schimbat modul în care operăm, iar în prezent lucrăm doar cu operatori de transport autorizați. Multe țări din UE au reglementat serviciile de ridesharing precum Uber, oferind astfel mai multe opțiuni de mobilitate cetățenilor lor. Avem încredere că România se va alătura în curând acestui trend”, au declarat reprezentanții Uber.  

Alte detalii despre Uber în România

  • O primă analiză a deciziei Curții de Apel arată că parte a acțiunilor cerute de reclamanți au fost respinse și că serviciul Uber nu este interzis în Cluj. Cu toate acestea, se pare că decizia a dispus încetarea activităților de suport direct pentru șoferii parteneri oferite de către Uber Systems România în Cluj

  • Guvernul României s-a angajat recent să reglementeze serviciile de ridesharing, în următoarele săptămâni, printr-o ordonanță de urgență

  • Țări precum Finlanda, Portugalia, Estonia, Lituania, Croația, Slovacia, Cehia sau Polonia au adoptat sau sunt în curs de adoptare a unor reforme care deschid piața pentru noi alternative de mobilitate, cum ar fi aplicațiile de ridesharing.