Câtă încredere poți avea în tratamente băbești în caz de răceală și gripă

de: Diana Radu
04 10. 2019

Toamna deschide sezonul răcelilor și gripei, așa că nu-i de mirare că mulți dintre noi de confruntă deja cu tuse, nas înfundat sau febră. În acest sens, e bine să știi cât de bine eficiente sunt leacurile băbești.

Foarte mulți oameni apelează la lacuri și remedii din bătrâni pentru a trata răceala, în loc să apeleze la medicamente prescrise de medici. Cu siguranță și tu știi că șosetele cu oțet scad febra, cartofii cu spirt puși la gât, te scapă de roșeața din gât iar supele sunt adevărate poțiuni magice. Însă cât de eficiente sunt aceste leacuri băbești?

Atunci când un virus intră în sistemul nostru, se lovește de două sisteme de apărare – primul este sistemul imun înnăscut, care caută să elimine celulele care l-au invadat, iar al doilea este sistemul adaptiv, care țintește către anumiți patogeni, cu care corpul a intrat deja în contact în trecut. Tocmai de aceea, oamenii fac vărsat de vânt doar o dată și răcesc de mai multe ori – virusurile de răceală sunt multe și își schimbă adeseori aspectul.

 Cât de eficiente sunt leacurile băbești pentru tratarea răcelii

Se pare că aceste remedii din bătrâni contribuie la funcționalitatea sistemului tău imunitar. Însă, nu sunt eficiente în cazul în care există un deficit de minerale sau de vitamine, drept urmare vei avea nevoie de suplimente.

Cu toate acestea un studiu efectuat asupra unui grup de 146 de adulți sănătoși arată că usturoiul care este ridicat în slăvi de bunicii noștri este foarte eficient în prevenirea răcelilor. În cadrul studiului, adulții au primit fie un supliment cu usturoi, fie unul placebo. În grupul care a luat suplimentul placebo, s-au înregistrat 65 de cazuri de răceală, pe când în celălalt numai 24.

Cu toții am auzit cel puțin o dată de efectul placebo. Este vorba despre acea îmbunătățire observabilă asupra sănătății, care nu se datorează unui tratament real. Și se pare că acest efect este valabil și în cazul supei de pui sau al sucului de portocale, deoarece studiile arată că acestea nu au niciun efect împotriva răcelii.