Booking te minte că mai e „doar o cameră disponibilă” și n-ar trebui să crezi

de: Ciprian Ioana
31 10. 2019

Platformele de pe care îți iei cazare precum Booking recurg, de multe ori, la practici înșelătoare. Ca să nu cumva să ieși fără să rezervi ceva, aceste site-uri apelează la tot felul de mesaje și tertipuri. N-ar trebui să le mai crezi.

Ți s-a întâmplat, probabil, de foarte multe ori să intri pe Booking sau pe alte platforme similare și să ți se atragă atenția că trebuie să rezervi „Acum!”. Ți se afișează des mesajul „ultima cameră disponibilă” sau „alte persoane se uită acum la această proprietate”.

Scopul acestor site-uri este clar: vor să te facă să rezervi ceva cât mai repede. Dar ar trebui să știi că e vorba de practici înșelătoare. Și să nu te arunci cu capul înainte. Pentru că s-ar putea să plătești mai mult și chiar să alegi în baza presiunii acestor mesaje.

Booking mai are „doar o cameră liberă”. Să crezi așa ceva?

O organizație non-profit (Checkbook.org) a pus lupa pe site-uri precum Booking și așa a descoperit că acestea își păcălesc clienții. De regulă, mesajele care te anunță că mai există doar o cameră disponibilă nu sunt reale. Vor doar să te facă să cumperi acum, să nu mai stai mult pe gânduri și să nu te răzgândești.

Cercetarea a fost realizată pe parcursul mai multor săptămâni. Astfel, autorii analizei s-au uitat pentru locuri de cazare în mai multe orașe mari din Statele Unite, folosindu-se de site-urile a opt agenții online de turism. Așa au descoperit că site-uri precum Booking.com, Hotels.com și Agoda folosesc tactici înșelătoare.

Platformele îți scot în evidență camerele cu puține dotări și prețuri mari, arătându-ți că doar acelea sunt disponibile. Deși, dacă ai puțină răbdare și nu rezervi direct, o să descoperi că există camere și mai bune la același preț.

Iată și un exemplu concret oferit de autorii cercetării: când s-a căutat o cameră în Minneapolis, site-ul respectiv le-a arătat că mai există o singură cameră disponibilă pentru 23 dintre cele 25 de proprietăți afișate. Când au vrut să rezerve, au observat că, de fapt, mai sunt camere libere.

În acest caz, poți urma sfatul organizației. Rezervă doar dacă poți anula apoi gratuit. Între timp, poți căuta să vezi dacă ai făcut cea mai bună alegere.

Aceste practici înșelătoare sunt la limita legii și au mai existat plângeri și pe la începutul anului. Atunci, autoritățile din domeniu le ceruseră platformelor ca până la 1 septembrie să renunțe la aceste tactici.  Nu toate s-au conformat.