Bacșiș pus pe notă: cum vor ajunge banii la angajați, conform noii legi
Încă o dată, Ministerul Finanțelor discută despre legiferare pentru bacșiș lăsat la restaurante sau hoteluri. De data asta, Ministerul se ia un pic mai serios. După ce l-a introdus în notă și apoi a renunțat la el, din cauza implementării proaste, acum ideea e mai aproape de ce se întâmplă în alte țări. Da, vor fi taxe aplicate pe banii primiți de angajați.
În mai 2015, Guvernul a încercat să legifereze acordarea de bacșiș. A fost un eșec răsunător, cum poate te-ai aștepta. Asta în timp ce alte țări, din Europa sau alte regiuni, au deja un cadru legal activ. În prezent, nu există decât bacșiș „la negru”. Ministerul Finanțelor susține însă că va schimba situația.
Cum va fi să dai bacșiș pe bază legală
Ministerul Finanţelor a stabilit o valoare de până la 15% pentru bacșiș. Totodată, obligă evidenţierea acestuia pe bonul fiscal în cazul serviciilor de restaurant şi baruri. Asta ar trebui să se întâmple indiferent de modalitatea de achitare a notei de plată. Deocamdată, acesta e un proiect de act normativ, pus în dezbatere publică.
Evidențierea bacșișului pe bonul fiscal nu este obligatorie pentru livrările la domiciliu. În plus, e interzisă condiționarea, sub orice formă, a livrărilor de bunuri sau a prestărilor de servicii de acordarea bacșișului. De partea operatorului economic va fi și obligația de-a da clientului o notă de plată înainte de emiterea bonului fiscal.
Nota de plată va conține rubrici destinate alegerii de către client a unui nivel pentru bacșiș. Odată acordat de către client, operatorul economic are obligația de a distribui sumele provenite integral salariaților. Ar face asta pe baza unui regulament intern, dar trebuie să înregistreze sumele în contabilitate.
Odată cu acest proiect, pentru salariat, sumele din bacșiș sunt calificate ca venituri din alte surse. Sunt supuse impunerii prin reținere la sursă la momentul acordării veniturilor de către plătitorii de venituri. Astfel, veniturile nu se cuprind în baza de calcul a contribuției de asigurări sociale.
Vor fi însă plătite contribuții de asigurări sociale de sănătate (CASS). Asta în cazul în care, într-un an, un angajat încasează bacșișuri și venituri din alte activități mai mari de 24.960 lei (echivalentul a 12 salarii minime brute). Cumva previzibil, vor fi sume care vor circula la negru, după cum îți poți da seama din această obligație de-a plăti taxe. E însă un prim pas, mai serios, în legiferarea a ceea ce deja se întâmplă.
Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, a spus că proiectul a venit ca urmare a cererilor din industria HoReCa. „Obiectivul nu este de a suprataxa ceva, ci doar de a avea un cadru legal simplu și clar, așa cum există în numeroase alte țări”, a spus acesta.