Descoperirea care îți arată că babilonienii erau neașteptat de buni la matematică

de: Bianca Prangate
20 05. 2019
UNSW/Andrew Kelly

Secretul unei plăcuțe babiloniene de lut, veche de aproape patru milenii, a fost descoperit de cercetătorii australieni.

Placa de lut este veche de 3.700 de ani și dezvăluie un nivel de sofisticare matematică care precede cu 1.500 de ani grecii antici. Aceasta este cunoscută și sub denumire a de Plimpton 322 și reprezintă cea mai veche și cea mai precisă plăcuță trigonometrică, după cum arată un studiu publicat în Historia Mathematica.

Cercetătorii Daniel Mansfield și Norman Wildberger de la Universitatea New South Wales din Sydney au ajuns la concluzia că placa a fost cel mai probabil folosită de scribi pentru a calcula unghiuri când venea vorba de design-ul palatelor, templurilor, piramidelor din scări și canalelor. Astfel, s-ar părea că babilonienii antici, nu grecii – cum se credea până acum, au fost primii care au studiat trigonometria, studiul matematic al triunghiurilor.

Placa a fost descoperită la începutul anilor 1900, în sudul Irakului, de către arheologul Edgar Banks – omul care a servit drept inspirație pentru Indiana Jones. Originea artefactului a fost, cel mai probabil, orașul antic sumerian Larsa. În urma analizelor s-a dovedit că babilonienii cunoșteau Teorema lui Pitagora cu mult înainte ca Pitagora însuși să existe.

Plăcuța Plimpton 322 conține 4 coloane și 15 rânduri de numere cuneiforme. Însă Mansfield și Wildberger au descoperit că din placă lipsesc anumite porțiuni, întrucât pe vremuri avea 6 coloane și 38 de rânduri. Cele 15 rânduri rămasedescriu o secvență de 15 triunghiuri cu unghi drept, care scad gradual în înclinație, ca în videoclipul de mai jos:

Credit – UNSW

Mansfield a vorbit despre plăcuță cu mare entuziasm: „Este o lucrare matematică fascinantă care demonstrează un geniu de necontestat”. La rândul său, Wildberger a spus: „Lumea matematică abia acum realizează faptul că această cultură matematică antică dar foarte sofisticată are multe să ne învețe”.